Soha nem tudjuk meg, mi történt az eltűnt pilótanővel?

Utána néma csönd… - Március 8-án volt egy éve, hogy eltűnt a malajziai légitársaság MH–370-es járata. A repülő Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, 239 emberrel a fedélzetén. Az utolsó üzenetben a pilóta vagy a másodpilóta jó éjszakát kívánt az irányítóknak. Másfél órával a start után a gép eltűnt a radarképernyőről.

Ország-világ(szücs)2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.

Kép: , Image: 160183713, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Earhart , Amelia
, Image: 160183713, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Megmozgatta a fantáziánkat az MH–370-es titokzatos eltűnése. A legújabb teória szerint az öngyilkosságra készülő pilóta magával vitte a halálba az utasokat és a személyzet többi tagját. Feltételezések szerint Zaharie Ahmed Sah oxigénmaszkot vett fel, s a pilótafülkét bezárva a repülő többi részén csökkentette a nyomást, megölve a gépen utazókat. Majd elindult egy olyan térség felé, ahol repülők és hajók is csak ritkán fordulnak meg, rendkívül mély a tenger, s óvatosan a vízre tette a gépet, ami törés, és így nyom nélkül az óceán fenekére süllyedt. Nem ez az első, és feltehetően nem is az utolsó eltűnés. Ismert történet a francia író, Antoine Saint-Exupéryé, aki a II. világháborúban, utolsó bevetésén, 1944. július 31-én éjjel indult el Lockheed P–38-as gépével, de soha többé nem tért vissza a bázisra. Gépét csak 2000-ben találták meg Marseilles partjainál a tengerben, de hogy mi történt, azóta is találgatják.

Viszont máig sincs meg a talán leghíresebb eltűnt pilóta, aki ráadásul egy hölgy: Amelia Earhart. Az I. világháborúban egy katonai kórházban dolgozott, és az oda került pilótákkal való beszélgetések felcsigázták érdeklődését a repülés iránt. Pilótaleckéket vett, s heteken belül női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével. 1932-ben Charles Lindbergh után másodikként, de mint nő elsőként átrepülte az Atlanti-óceánt. Utolsó útján Föld körüli repülésre indult Lockheed Electra típusú kétmotoros gépével, valamint Fred Noonan navigátorral. A floridai Miamiból indultak 1937. június 1-jén. Innen Brazíliába repültek, majd az afrikai kontinenst átszelve érkeztek Indiába. Következett Indonézia, Új-Guinea; addig mintegy 32 ezer kilométert tettek meg, persze több leszállással. A következő „ugrás” lett volna a legnagyobb: az onnan 3500 kilométerre, a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigetet akarták elérni. Ahogy a sziget felé közeledtek, Earhart rádión időjárás-jelentést kért, majd még néhány rádióüzenet érkezett, az egyikben Earhart alacsony üzemanyagszintet jelentett. S aztán csönd…

Az Amerikai Haditengerészet azonnal megkezdte a kutatást, de hiába kereste 66 repülőgép és 9 hajó, nem találtak semmit, sem roncsokat, sem üzemanyagfoltot a vízen. A közvélekedés szerint a repülőgép navigációs hiba miatt messze elkerülte a szigetet, kifogyott az üzemanyaga, majd a mély vízbe zuhant. 1939. január 5-én Amelia Earhartot hivatalosan is halottá nyilvánították.

Ezek is érdekelhetnek