Sportnapló egy nagyszerű döntésről, és egy tyúklépésben 'felzárkózó' sportágról

A Magyar Birkózó Szövetség Varga Jánost jelölte a Nemzet Sportolójának az Aranycsapat legendás dorogi tagja, Buzánszky Jenő halálával megüresedett helyre. Nagyszerű döntés, hiszen e sikersportágunkat jelenleg senki nem képviseli a „halhatatlanok” között.

Ország-világPalágyi Béla2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.

Kép: Mexikóváros, 1968. október 26. VARGA János és a román Ion BACIU (b-j) birkózók küzdelme a kötöttfogású birkózás légsúlyú kategóriájának döntőjében október 26-án a XIX. nyári olimpián. A döntő döntetlennel zárult, a magyar sportoló aranyérmet, a román sportoló ezüstérmet nyert. (MTI/UPI-OL), Fotó: -

Varga János; BACIU, Ion
Mexikóváros, 1968. október 26. VARGA János és a román Ion BACIU (b-j) birkózók küzdelme a kötöttfogású birkózás légsúlyú kategóriájának döntőjében október 26-án a XIX. nyári olimpián. A döntő döntetlennel zárult, a magyar sportoló aranyérmet, a román sportoló ezüstérmet nyert. (MTI/UPI-OL)
Fotó: -

A 75. életévét nemrég betöltött sportembert Abonyban Skultéty Sándor testnevelő tanár fedezte fel, és a fiatal fiú az Abonyi Téesz SK színeiben négyszer lett országos ifjúsági bajnok, sőt ifiként a felnőttek között is ezüstérmet nyert. Hamar felfigyeltek rá a fővárosban, a Bp. Honvéd igazolta le, ahol pályafutása végéig kitartott. Azon kevesek közé tartozik, aki mindkét fogásnemben otthon volt: kötöttfogásban tízszer, szabadfogásban ötször nyert országos bajnoki címet. Három olimpián vett részt, ezek közül az 1968-as bizonyult a legsikeresebbnek: Mexikóvárosban aranyérmet nyert.

Gyakran járta be a világsajtót az a fotó, amint ólomsúlyú bajnoktársa, Kozma „Pici” tornyosul az 57 kilogrammos légsúlyú győztes mellett. Varga János a 172 centijével átlagos magasságúnak mondható, így hogy versenyről versenyre hozza a súlyát, hatalmas kitartást és önfegyelmet kívánt meg tőle. És sokszor kellett: 1963-ban úgy lett világbajnok Hälsinborgban, hogy a döntő utolsó perceit törött bordákkal birkózta végig! A müncheni olimpián, 1972-ben, harminchárom évesen úgy lett 4., hogy a sorsdöntő mérkőzésén már 7-1-re vezetett az ellenfelével szemben, amikor a bíró a németet leléptette.

Gabriella lánya a vívásban jeleskedik, Európa-bajnokságokról hat érme van: 2-2 arany, ezüst és bronz, s olimpiai 4. helyet is szerzett. Hírlik, hamarosan férjhez megy, reméljük, a fegyvert azért nem teszi le. Az olimpiai bajnok tiszteletbeli elnöke az Abonyi Sportegyesület birkózószakosztályának, személyes példája ma is ott lebeg a fiatalok előtt.

A Varga család idehaza rendszeres résztvevője valamennyi olimpiai rendezvénynek, segítenek az idősebb rászoruló sportolókon. Ami ez utóbbit illeti, Varga János azt mondta: „Akkor vagyunk a család mellett, amikor segíteni kell.” Kevés hozzá hasonlóan szerény világhírességet ismertem. Ha ő kerül a Nemzet Sportolói sorába, méltó utóda lesz Dorog híres labdarúgójának.

Ezek is érdekelhetnek