Tilos telezsúfolni a börtönöket - Az ügynek még nincs vége

A túlzsúfolt magyar börtönökről már a magyar sajtó, így a Szabad Föld is többször hírt adott, ám hat érintett fogva tartott nem állt meg a médiánál: egészen Strasbourgig mentek.

Ország-világMunkatársunktól2015. 03. 13. péntek2015. 03. 13.
Tilos telezsúfolni a börtönöket - Az ügynek még nincs vége

A bíróság pedig első fokon nekik adott igazat, elmarasztalta a magyar kormányt. Nem csak a perköltséget, de 84 ezer eurót, azaz hozzávetőlegesen 25,7 millió forintot kell fizetni a károsult fogva tartottaknak. Mint azt kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, hogy túlzsúfolt cellákba kényszerítik a fogva tartottakat.

Az ügynek ezzel még nincs vége. Magyarországnak a kártérítésen túl, az ítélet jogerőre emelkedése után legkésőbb fél évvel ki kell dolgoznia egy menetrendet, amiben tisztázza, milyen intézkedéseket vezet be a túlzsúfolt börtönök ellen. A döntés az első, úgynevezett „pilot eljárás” Magyarországon. A kifejezés olyan horderejű döntések esetében használatos, amikor nyilvánvalóan rendszerszintű probléma megoldására törekszik a bíróság.

A magyar kormány igyekszik tenni a zsúfoltság ellen, börtönöket épít, ám Strasbourg szerint ez nem elég, hiszen a büntetőpolitika szigorodik, egyre többeket tartanak előzetes letartóztatásban.

Ezek is érdekelhetnek