Vasárnap miatt zárva - milliókat fizettek a tanulmányért, aztán alig találták meg

Túl vagyunk az első hétvégén, amikor tilos a vásár a második pihenőnapon. Volt, aki örült, volt, aki bosszankodott a kormány döntése miatt, ám annak gazdasági, társadalmi hatásaira majd csak hónapok múlva derülhet fény. Mert, mint utóbb kiderült, úgy zárultak be a boltok vasárnap, hogy annak hatásait előre nem térképezték fel. Illetve de, csak éppen három évvel ezelőtt.

Ország-világHardi Judit2015. 03. 27. péntek2015. 03. 27.

Kép: Budapest, 2015. március 22. Kombókép az Árkád bevásárlóközpont tetején lévő parkolóról az Örs Vezér terén 2015. március 21-én szombaton (felső kép) és 2015. március 22-én vasárnap. MTI Fotó: Mohai Balázs, Fotó: Mohai Balázs

Vasárnap miatt zárva - milliókat fizettek a tanulmányért, aztán alig találták meg
Budapest, 2015. március 22. Kombókép az Árkád bevásárlóközpont tetején lévő parkolóról az Örs Vezér terén 2015. március 21-én szombaton (felső kép) és 2015. március 22-én vasárnap. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Nagy kavarodást okozott a múlt héten a Népszabadság információja, miszerint még a második Orbán-kormány idején készült egy hatástanulmány a vasárnapi boltzárról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezt először cáfolta, állítva, nem emlékeznek arra, hogy bármilyen felmérést is végeztek volna. Végül kiderült, hogy valóban megbíztak egy céget – kicsivel több mint hárommillió forintért –, mérjék fel, milyen hatással lenne a hatnapos vásárlási hét a lakosságra. A tanulmányt nagy nehezen megtalálták, most a minisztérium honlapján mindenki megnézheti.

Csakhogy az NGM a dokumentumot nem hatástanulmánynak, mindössze közvélemény-kutatásnak tartja. Mint mondják, a múlt héten emlegetett 15 ezer fős elbocsátást sem ez a tanulmány állítja, legfeljebb az érintett cégek készíttettek ilyen típusú felmérést.
(A legóvatosabb becslések szerint, ha csak ötszázalékos forgalomcsökkenéssel számolunk, az évi 20 milliárd forint kiesést jelenthet a költségvetésből.)

Az NGM szerint most azért nem készült előzetes hatástanulmány, mert a törvényjavaslatot a KDNP politikusai mint önálló képviselői indítványt nyújtották be.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint amennyiben kedvezőtlenek a vasárnapi boltzár hatásai, utólag módosíthatnak még rajta. Ahogy állítja azt is, a törvény alapvető célja a helyi kisvállalkozók megsegítése.

Ezek is érdekelhetnek