A dzsihádistáknak dolgoztak, kiutasították őket - Közel voltak

Három nap alatt hét külföldit tiltottak ki Romániából. Az ok: veszélyt jelentettek az országra – áll a Román Hírszerző Szolgálat közleményeiben.

Ország-világ(kas)2015. 04. 10. péntek2015. 04. 10.
A dzsihádistáknak dolgoztak, kiutasították őket - Közel voltak

Nem kisebb okkal indokolta a bíróság a kitiltásukat, mint terrorcselekmények előkészítésével az Iszlám Állam (IÁ) nevében. Mind a heten szélsőséges eszméket vallottak és terjesztettek, sőt szervezkedtek is. A titkosszolgálat bő két éve figyelte őket, akkor jutott tudomásukra, hogy az illetők az al- Kaida meg az IÁ támogatói.

Egyikük 2011-ben érkezett Tunéziából a szomszédos országba, egyetemi hallgatóként tartózkodott ott. Két évvel később kapcsolatba került az IÁ-val, majd gyorsan radikalizálódott – a világhálón keresztül tartotta a kapcsolatot a hazájában élő szélsőséges elemekkel. Idővel teljesen megváltozott, a terroristák pártolója, majd szószólója lett, és nyilvánosan viselte a szervezet jelvényeit. Mi több, annak is hangot adott: mártír kíván lenni. Követőket is toborzott, terrorista sejtet tervezett létrehozni. Tíz évre tiltották ki Romániából. A másik hat személy (ötüket hat, egyiküket három évre tiltották ki) kevésbé hangosan, de annál hatékonyabban cselekedett. Az arab származású francia állampolgárok külföldi cégek képviselőiként dolgoztak Szatmárnémetiben.

A hírszerző szolgálat közlése szerint a hat francia állampolgár gazdasági tevékenysége mellett az Iszlám Állam és az al-Kaida ideológiáját hirdette és híveket toborzott a dzsihádnak, fenyegetést jelentve a szomszédunk nemzetbiztonságára.

Szatmárnémeti csupán öt kilométerre van a magyar– román határtól.

Ezek is érdekelhetnek