Megállíthatatlanok? - Tömegek futnak az előrenyomuló terrorállam elől

Az iraki főváros elővédjének számító Ramadit elfoglalta az Iszlám Állam. A Bagdadtól 110 kilométerre fekvő város elestét követően menekültek tízezrei keltek útra a dzsihadista terrorszervezet elől menekülve.

Ország-világM. M.2015. 05. 22. péntek2015. 05. 22.

Kép: Displaced Sunni people, who fled the violence in the city of Ramadi, arrive at the outskirts of Baghdad, April 17, 2015. Iraqi security forces fought Islamic State militants at the gates of the western city of Ramadi on Friday, and local authorities warned it was in danger of falling unless reinforcements arrived soon. REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY - RTR4XS4A, Fotó: © STRINGER Iraq / Reuters

Displaced Sunni people, who fled the violence in the city of Ramadi, arrive at the outskirts of Baghdad
Displaced Sunni people, who fled the violence in the city of Ramadi, arrive at the outskirts of Baghdad, April 17, 2015. Iraqi security forces fought Islamic State militants at the gates of the western city of Ramadi on Friday, and local authorities warned it was in danger of falling unless reinforcements arrived soon. REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY - RTR4XS4A
Fotó: © STRINGER Iraq / Reuters

Feltűnően könnyen vonta ellenőrzése alá az Iszlám Állam (IS) Bagdadtól 110 kilométerre Ramádi városát. A település központjában komolyabb ellenállás nélkül, mintegy 48 óra alatt kormányzati épületeket foglaltak el, és ellenőrzésük alá vonták a bejdzsi olajfinomító nagy részét. A legnagyobb észak-iraki város, Moszul tavaszra tervezett visszafoglalása ma már csak távoli cél lehet. Az iraki hadsereg váratlan veresége találgatásokra adott okot, a csúfos bukást azzal magyarázták, hogy kétnapos harc után a rendőrség és a hadsereg alakulatainak elfogyott a lőszerük. A stratégiailag kiemelten fontos városért folytatott harc esetében felmerül a gyanú, hogy egy korrupt iraki felső vezető szabotálta a hadműveletet. Ám az is tény, hogy a harcokban részt vevő szunnita törzsek lojalitása erősen megkérdőjelezhető, ingadozásuk az iraki kormány és a hittársnak számító dzsihadisták között jól ismert.

Az Egyesült Nemzetek jelentése szerint a harcok elől 25 000 ember menekült el Ramadiból. S bár a város elesett, a fő cél, hogy a terrorállam közelebb kerüljön Bagdadhoz, egy előre nem teljesült, a már ellenőrzésük alatt álló Falludzsától ez a település nyugatabbra fekszik, Abu-Ghraibban pedig továbbra is harcban állnak az iraki szövetséges erőkkel. A vereség hatására Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke megígérte, hogy Washington növelni fogja az iraki katonai erőknek nyújtott katonai támogatást, a korábban fő térségbeli ellenségnek számító siíta Iránnal pedig továbbra is szoros katonai szövetségben folytatják az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területek visszafoglalását.

Ezek is érdekelhetnek