Short lép, Polgár üt

A nők nem tudnak jól sakkozni, mert nem úgy van összerakva az agyuk. A férfiak agya alkalmasabb a sakkjátékra – e zseniális megállapítást Nigel Short, minden idők egyik legsikeresebb brit sakkozója tette.

Ország-világB. H.2015. 05. 13. szerda2015. 05. 13.

Kép: 29 Jun 1994 --- Hungarian chess player Judith Polgar vs British chess player Nigel Short. --- Image by © Rick Maiman/Sygma/Corbis, Fotó: Rick Maiman

CHESS MASTERS IN NEW YORK
29 Jun 1994 --- Hungarian chess player Judith Polgar vs British chess player Nigel Short. --- Image by © Rick Maiman/Sygma/Corbis
Fotó: Rick Maiman

Igaz, hogy a 49 éves angolt Polgár Judit nyolcszor győzte le klasszikus partiban, míg a brit csak háromszor tudta felülmúlni a magyar nagymestert. De ez olyan feldolgozhatatlan trauma lehet, amit Short úr egész életén át cipel. Éjjelente álmatlanul forgolódhat az ágyában, mióta csak a sakkozónő utoljára legyőzte. Mert mi a frász üthet egy „majdnem” világbajnokba, hogy egyik reggel fölkel, belegabalyodik a női és férfi agy tekervényeibe, majd kinyilatkoztatást tesz egy olyan tudományos kérdésben, melynek szakavatott ismerői is csak találgatnak a nemek közti különbségekről és azok okairól.

Short a döbbent riporter láttán némi humorral igyekezett szépíteni. Szerinte a felesége érzelmi intelligenciája magasabb, mint az övé, de a garázsból mégiscsak ő manőverezi ki az autójukat. Tény, hogy a világ sakknagymestereinek mindössze két százaléka nő, kevesebb köztük a kutató, a zeneszerző, a barlangász és a madarász, de ennek más okai lehetnek, mint a képességek hiánya. Többségüknek ugyanis sokszor döntenie kell: karrier vagy gyerek.Csak kevesek mögött állnak olyan nagyfokú érzelmi intelligenciával rendelkező férfiak, akik képesek és hajlandók vállalni az otthoni szerepeket.

Egyébként Polgár Judit igen frappánsan válaszolt Short úr felvetésére: „A nők és a férfiak gondolkodása valóban különbözik, de ez csak abban nyilvánul meg, hogy más gondolatmenettel harcolnak, ugyanazt az eredményt elérve.”

Ezek is érdekelhetnek