Szabadulunk a szennytől, lehúzzuk a csatornába - van, aki kiváló terméket csinál belőle

Hulladékból talajjavító. - Borsodban, a kazincbarcikai térségben még az idén megvalósul az első olyan komposztálótelep, amely kommunális szennyvíziszapból műtrágyát helyettesítő, korlátozás nélkül felhasználható, termésnövelő terméket állít majd elő.

Ország-világ- k - g -2015. 05. 19. kedd2015. 05. 19.
Szabadulunk a szennytől, lehúzzuk a csatornába - van, aki kiváló terméket csinál belőle

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) műtrágyát kiváltó, mezőgazdasági célú beruházását az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja támogatja. A barcikai komposztálóban előállított komposzt nitrogént, foszfort, káliumot, s a növényi léthez nélkülözhetetlen mikroelemeket, humuszt és bioaktív anyagokat tartalmaz.

A környezetvédelem mellett elkötelezett ÉRV megvizsgálta, a felhalmozódott szennyvíziszapot miként tudja másodlagos nyersanyag gyanánt hasznosítani; az eredmények szerint a megfelelően kezelt kommunális szennyvíziszap majdnem száz százaléka nemcsak a hazai, de a szigorú uniós előírások szerint is kiváló termőföldi talajjavító.

A komposztálási technológia licencét az ÉRV az egész szolgáltatási területére megvásárolta, s a jövőben újabb fejlesztéseket is tervez. Terméke, a Biosmass Super ömlesztve, vagy nagyobb kiszerelésekben lesz megvásárolható.

Ezek is érdekelhetnek