A Föld egyre inkább egy hatalmas halom mocsokhoz hasonló...

Szokatlan pápai enciklika látott napvilágot: Ferenc pápa Laudato si’ – Áldott légy! – című, majd’ kétszáz oldalas írásával nemcsak a a keresztény hívőket szólítja meg, hanem a Föld minden lakóját. Az egyházfő munkájának témája mindenkit érint: az enciklikában elsősorban a természet kizsákmányolásáról és tönkretételéről van szó.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 28. vasárnap2015. 06. 28.

Kép: A nun reads Pope Francis's encyclical, a collection of principles to guide Catholic teaching, entitled "Laudato Si " during its official presentation, on June 18, 2015 at the Sinod hall at the Vatican. Pope Francis calls on the world's leaders to pull together to fight global warming, publishing his hotly-anticipated thesis on the environment which slams profiteers and slaves to progress. Released six months ahead of a key climate change meeting in Paris, Francis's text calls on international actors to take responsibility for "new modes of production, distribution and consumption", according to a leaked draft. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO, Fotó: VINCENZO PINTO

A Föld egyre inkább egy hatalmas halom mocsokhoz hasonló...
A nun reads Pope Francis's encyclical, a collection of principles to guide Catholic teaching, entitled "Laudato Si " during its official presentation, on June 18, 2015 at the Sinod hall at the Vatican. Pope Francis calls on the world's leaders to pull together to fight global warming, publishing his hotly-anticipated thesis on the environment which slams profiteers and slaves to progress. Released six months ahead of a key climate change meeting in Paris, Francis's text calls on international actors to take responsibility for "new modes of production, distribution and consumption", according to a leaked draft. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
Fotó: VINCENZO PINTO

Az új enciklika teológiai alapvetéseket nem tartalmaz. „Milyen világot szeretnénk továbbadni azoknak, akik utánunk jönnek, a felnövekvő gyermekeknek?” – ez a kérdés áll az Áldott légy! középpontjában. Bensőséges kapcsolat a szegények és bolygónk sérülékenysége között; a technológiából származó új paradigma és a hatalmi formák bírálata; felhívás, hogy keressük a gazdasági élet és a haladás értelmezésének egyéb módjait; minden teremtmény önálló értéke; az ökológia emberi értelme; a nemzetközi és a helyi politika felelőssége; a leselejtezés kultúrája és egy új életstílus javaslata – e kérdéseket járja körül a levél.

A pápa megállapítja: a Föld egyre inkább egy hatalmas halom mocsokhoz hasonló. Kíméletlenül és pontosan ír a szélsőséges természeti jelenségekről és azok előidézőiről egyaránt – nem kevés bírálattal kell majd szembenéznie a közömbös hatalmasok és gazdagok, a lelkiismeretlen kutatók és más, általa felelősnek mondott csoportok részéről. Az enciklikából kitűnik, mily sokat kellene dolgozni azon, hogy az emberiség ne pusztítsa el bölcsőjét, de a katolikus egyházfő nem hagy remény nélkül: „nem veszett el minden, mert az emberi lények, akik hajlamosak a végsőkig lealacsonyítani önmagukat, arra is képesek, hogy önmagukat felülmúlják, újból a jót válasszák és újjáéledjenek” – írja. Így legyen.

Ezek is érdekelhetnek