A milliárdos álmatlanul hánykolódik - A politikus biztató jelnek látja a Molotov-koktélt - Hírmorzsák

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 24. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 12. péntek2015. 06. 12.
A milliárdos álmatlanul hánykolódik - A politikus biztató jelnek látja a Molotov-koktélt - Hírmorzsák

NEM ALHATIK
Az egyenlőtlenség ellen emelte fel szavát a Richemont cégcsoport – ide tartozik többek között a luxusóra­ és ékszergyártó Cartier  – 7,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező tulajdonosa. Johann Rupert egy monacói luxuskongreszszuson elmondta: több könyvet is elolvasott a témában, és arra jutott, hogy a robotok el fogják venni a szegények munkáját. A  milliárdos arra panaszkodott, emiatt szenved álmatlanságban.

SZOBOR A MERÉNYLŐNEK
Az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 101. évfordulójára Belgrádban szobrot emelnek a merényletet elkövető Gavrilo Principnek. A 2 méter magas, 350 kg tömegű szobrot a tervek szerint a Száva folyó partján állítják fel. A szarajevói merénylet vezetett az első világháború kitöréséhez. A férfi személye megosztja a közvéleményt. A szerbek hősnek és szabadságharcosnak tekintik, míg az európai népek többsége terroristának tartja őt.

4 gyermek meghalt
egy szaúd­-arábiai zarándokok által lakott iráni szállodában, miután patkánymérget lélegeztek be. A szóban forgó mérget Iránban rovarok és patkányok irtására használják, ám szállodákban tilos lenne alkalmazni. Összesen 33 zarándok lélegezte be a méreg kipárolgását. A tragédia Mesed városában történt, amely síiták búcsújáróhelye, évente kétmillió külföldi zarándok keresi fel.

FURCSA KÖVETKEZTETÉS
Molotov­-koktélokat dobtak Martin Stropnický cseh védelmi miniszter prágai házára. Senkinek nem esett baja. A támadó ismeretlen. Csehországban nem ez az első ilyen eset. A pénzügyminiszter tavaly mérget tartalmazó levelet kapott, a belügyminiszternek pedig ciánkálit tartalmazó borítékot küldtek. „Számomra ez azt jelenti, hogy az általam vezetett tárca politikája helyes” – kommentálta a támadást Stropnický.

HITELTELENEK
Egy amerikai belbiztonsági jelentés szerint legalább 73, terrorizmussal kapcsolatba hozható személy dolgozott az amerikai repülőtereken. Az érintettek reptéri eladók vagy légitársaságok alkalmazottai. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság ellenőreinek korábban 70 alkalomból 67szer nem tűnt fel, hogy fedett ügynökök az USA repülőterein fegyver­ vagy robbanóanyagutánzatot próbáltak meg felcsempészni utasszállítókra.

Ezek is érdekelhetnek