'Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon'

Több települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-­magyarországi zarándokutat valósít meg mintegy 460 millió forintos uniós pályázati forrásból az EMIH, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Ország-világK. G.2015. 06. 02. kedd2015. 06. 02.
'Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon'

Az „Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon” ÉMOP­-os projektet idén szeptemberben fejezik be. A programmal Mádon és Olaszliszkán turisztikai és kulturális fejlesztéseket végeznek, s több zsidó kulturális hagyatékkal rendelkező hegyaljai települést is csatolnak a túraútvonalhoz.

A kulturális értékteremtési és ismeretterjesztési célú projekt elsősorban a Bodrogkeresztúr–Mád– Olaszliszka útvonalon fellelhető zsidó örökségi helyszíneket és emlékhelyeket – zsinagógákat, rabbi há zakat, temetőket csodarabbik sírjaival – mutatja be korszerű, XXI. századi kommunikációs eszközökkel és in formatív tartalommal. A zarándokútvonalba bekapcsolják az egykori híres csodarabbik sírhelyeit Bodrogkeresztúron, Olaszliszkán és Sátoraljaújhelyen, amelyekhez már korábban is évente zarándokok százai látogattak el.

Ezek is érdekelhetnek