Az se jó, ha sok, az se, ha kevés...

Essen vagy ne essen? - Amikor a mesebeli családfő kinyitotta varázserejű ernyőjét, esett az eső, ha pedig becsukta, kisütött a nap. A történet végén aztán inkább összetörte az esernyőt, mert nem tudott mindenkinek a kedvére tenni. Valahogy mi is így vagyunk az idén az időjárással.

Ország-világVeseta Nándor2015. 06. 20. szombat2015. 06. 20.
Az se jó, ha sok, az se, ha kevés...

Ausztrália, az egyik fő búzaexportőr a korábbi 24,4 millióról 23,6 millió tonnára csökkentette az ez évi termésre vonatkozó előrejelzését. A rosszabb eredmény oka: az erős El Niño-hatás miatt a földrészen fellépő nagyfokú szárazság. (Az El Niñóról egy korábbi írásunkban már volt szó, a jelenség kiváltó oka, hogy bizonyos időközönként a Csendes-óceán vize felmelegszik, az áramlatok ereje pedig gyengül. Jelenleg az óceán vize több mint egy fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál.)

Ám nem mindenhol a szárazság a gond: az Egyesült Államokban a 121 évre visszatekintő meteorológiai adatbázis még soha nem jegyzett föl egyetlen hónapban sem annyi csapadékot, mint 2015 májusában. A nagy esőzések június elején is folytatódtak, az árvíz- és belvízveszély továbbra is fenyeget. A frissen elvetett kukorica és szója kifejezetten érzékeny a túl nedves talajra, a belvizek miatti esetleges újraültetés pedig drága luxus, főleg a jelenlegi termékárak mellett. Arról nem is beszélve, hogy a gazdálkodók hamarosan kifutnak az időből. Az időjárás gonosz tréfája miatt a vetési munkálatok összecsúsznak az őszi búza – melyet szintén károsított az eső – betakarításával. A búza a földek egy részén nem éri el a kenyérnek való minőséget (a fehérjetartalom 10 százalékkal marad el az átlagostól), de ez még a kisebbik baj: akadnak vízzel borított területek, ahol lehetetlen a betakarítás. Ugyanakkor Kanadában több helyütt is az éjszakai fagyok tették tönkre a búza- és repcetermést.

Mindezek azonban még nem tükröződnek az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) múlt heti jelentésében. Szerintük továbbra is kiemelkedő termés várható a főbb haszonnövényeknél (búza, kukorica, szója). A termés eloszlása azonban Európa és Oroszország javára billen el. Ami csapadék a tengerentúlon rosszkor érkezett, az jókor érte az öreg kontinens termőföldjeit. Hacsak valami váratlan nem történik, kimagasló kukoricatermésre van kilátás Európában. Oroszországban 5 millió tonnával, 99 millióra emelték az idei gabonabecslést. Ebből 57 millió tonna lehet a búza, ami 4 milliós emelkedést jelent. A korábban észlelt aggasztó vízhiány a főbb délorosz termőterületeken enyhült. Egyelőre mégsem várható az orosz kivitel megugrása a tavaly bevezetett gabonaexport- adó miatt. (Brazíliában rekord közeli kukoricatermést várnak, ha minden jól alakul, 81 millió tonna tengerit arathatnak.)

Az USDA számításai szerint a világ búzakészlete a vártnál kevésbé csökkent, jelenleg 202,4 millió tonna pihen a raktárakban. A csökkenés jobbára Európát érintette, míg a felesleg az Egyesült Államokban kissé még emelkedett is, bár az erős dollár nehezíti az USA exportlehetőségeit. A raktáron lévő kukorica mennyisége 3,3 millió tonnával emelkedett, ez szintén várakozáson felüli adat. A szójakészletek ugyanakkor a vártnál nagyobb mértékben – 3 millió tonnával – 93,2 millió tonnára estek vissza. A készletcsökkenés – az emelkedő export miatt – leginkább Brazíliát érintette.

Az idén is lesz bőséggel élelem: amit az időjárás az egyik kezével elvett, azt a másikkal visszaadta. A tőzsdei árakat megcibálta, de fordulatot egyelőre nem hozott. Ha érdekli az árupiacok világa, keressen minket!

 

Szerzőnk, Veseta Nándor a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek