Börtönválogatott - Blatter és az újratervezés

A svájci rendőrség a zürichi Bar au Lac hotelben csapott le a FIFA elnökválasztására összegyűlt – jelesül épp a szinte teljhatalmat élvező Végrehajtó Bizottság – tagjaira. Az első pillanatban látszott, a botrány több focifunkcionárius fejét veszi, mint ahányat – hetet – az első pillanatban elszállítottak némi FBI-os hátszéllel a helyi hatóságok. Az akciót korrupció, csalás és pénzmosás miatt kezdeményezték.

Ország-világM. M.2015. 06. 05. péntek2015. 06. 05.

Kép: FIFA President Sepp Blatter reacts after a break during the 65th FIFA Congress in Zurich on May 29, 2015 in Zurich. Sepp Blatter told members of world football's governing body on Friday that they must help "fix FIFA right now" amidst allegations of corruption. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI, Fotó: FABRICE COFFRINI

-
FIFA President Sepp Blatter reacts after a break during the 65th FIFA Congress in Zurich on May 29, 2015 in Zurich. Sepp Blatter told members of world football's governing body on Friday that they must help "fix FIFA right now" amidst allegations of corruption. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Fotó: FABRICE COFFRINI

A FIFA-kassza bevételeit a botrány kirobbanását követően a CNN Money amerikai hírportál rögtön csokorba szedte, e számok, nem meglepő módon, kísértően nagyok. Csak az utolsó két vébé között eltelt időszakban a labdarúgás világszervezete 5,7 milliárd dollárt zsebelt be. A bevétel java, 2,4 milliárd dollár a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből folyt be. Ehhez járult még az 1,6 milliárdos marketinglehetőségek eladása, a riói vébé jegyeladásaiból származó 537 milliárd dollár pedig már tényleg csak gyereknapkor fagyira szánt zsebpénz e tételek között.

„Hogy gondolják, hogy a világ futballrajongói tiszteletben tartják a szabályokat, ha azok az emberek, akik ezeket megalkotják, nem tisztelhetők?” – szegezte a kérdést az elnökválasztásra összesereglett tagságnak Michael Platini, az UEFA elnöke, miután lemondásra szólította fel Sepp Blattert. Az intő szó elsőre megkésett, az ötödik ciklusára készülő, csupán 79 éves elnököt második körben újraválasztották.

A svájci sportvezető még hétfő esti sajtótájékoztatóján is úgy nyilatkozott, hogy a FIFA nincs válságban, csak problémákkal küzd, a botrány pedig nem befolyásolja a 2022-es katari világbajnokságot. A kedden új lendületet vett skandalum – miszerint a FIFA főtitkára, Jerome Valcke hagyott jóvá egy tízmillió dolláros átutalást 2008-ban Jack Warnernek, a FIFA-botrány egyik központi alakjának – már a helyzet újratervezésére késztette a sok vihart túlélt elnököt.

Lapzártánkkor Sepp Blatter lemondott.

Ezek is érdekelhetnek