Életre kelt mese

MEGSZÜLETETT a Mondj egy mesét! pályázat eredménye. Több mint 6000 iskolás vett részt a versenyben.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 06. szombat2015. 06. 06.

Kép: A Mondj egy mesét pályázat nyertese,a békéscsabai Erzsébethelyi Általános iskola 5.a osztálya, Fotó: Lakos Gabor

Életre kelt mese
A Mondj egy mesét pályázat nyertese,a békéscsabai Erzsébethelyi Általános iskola 5.a osztálya
Fotó: Lakos Gabor

Varázserővel bíró állatok, jótevő tündérek, gonosz mágusok – minden gyermek álmodott már arról, hogy a saját meséje valósággá válik. A BOOKR Kids és a Szabad Föld közös meseíró pályázatának fődíját elnyerve elbeszélésükkel éppen ez történt, megvalósul: mesekönyv lesz belőle. De nem is akármilyen: digitális mozgó, színezhető, hangoskönyv!

Egyre több gyerek nő fel a digitális világban: rajzfilmsorozatokat néznek, hangoskönyveket hallgatnak és kedvenc mesehőseiket felvonultató számítógépes programokkal játszanak. Mit lehet tenni, hogy évszázados értékeink, a nagy klasszikus mesekönyvek se tűnjenek el az emlékezet süllyesztőjében? Lehet belőlük is igazi XXI. századi csoda?

Erre a felismerésre építve hozta létre a gyermekek irodalmi nevelését, szórakozását és nyelvtanulását segítő, táblagépre letölthető applikációját a BOOKR Kids, amelynek köszönhetően a mesék szó szerint életre kelnek. A Mesetablet a mesélés, a mesehallgatás és a mesenézés új, interaktív formáját teremti meg, a klasszikus és modern történetek olyan híres mesemondók előadásában kelnek életre, mint Básti Juli vagy Szacsvay László. A Mesetablet könyvesboltnyi mesetárában a gyerekek legnagyobb kedvencei is megtalálhatók, legyen szó Vukról, a Három nyúlról vagy Pöttyös Panniról.

A szakavatott zsűri rettentő nehéz feladat előtt állt, amikor a megannyi fantasztikus történet közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat. Hogy is lehetne összehasonlítani a varázst a mágiával? Valaki a hétfejű sárkányt, más pedig a fehér nyulat szereti jobban. De az nem mindegy, mennyire eredeti a történet, kik hogyan illusztrálták, hányféleképpen keltették életre a történeteket.

A zsűri – amelynek tagja volt Varró Dániel József Attila-díjas és Nyulász Péter író is – 216 mese közül a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola 5/c osztályának történetét ítélte a legjobbnak. A hétfői napon tanítás közben leptük meg a nyertes osztályt, ahova valószínűleg a legtöbb tehetséges meseíró jár. Az öröm óriási volt, a fékezhetetlen történetmesélők ujjongtak a hírtől és a főnyeremény megkapó látványától.

Amellett, hogy meséjük felkerül a BOOKR Kids mesetár polcára, az osztály minden tagja egy Mesetablettel lett gazdagabb. Zsombi, az osztály szóvivője félve megkérdezte, hogy, ugye, azért annak is lehet örülni, hogy elmarad a matekóra?
 
I. helyezett: Erzsébethelyi Általános Iskola (Békéscsaba) – 5/a  
TOVÁBBI NYERTESEK:
I
I. helyezett: Kovács Mihály Általános Iskola (Abádszalók) – 3/b
III. helyezett: Kossuth Lajos Általános Iskola (Budapest XVII. kerület) – 2/c
Nickelodeon-különdíjat nyerte: Karcagi Arany János Általános Iskola – 4. osztály

Köszönjük a tanárok, diákok, szülők munkáját! Gratulálunk a nyerteseknek!

Ezek is érdekelhetnek