Jó lenne, ha ezúttal nem csupán 'majdnemország' lennénk

Régi igazság a sportpályák környékén: amit Fortuna az egyik meccsen elvesz, azt a másikon nagy valószínűséggel visszaadja.

Ország-világPalágyi Béla2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.

Kép: Helsinki, 2015. június 13. Dzsudzsák Balázs (b) és a finn Kari Arkivuo az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Dzsudzsák Balázs; Arkivuo, Kari
Helsinki, 2015. június 13. Dzsudzsák Balázs (b) és a finn Kari Arkivuo az Európa-bajnoki selejtezősorozat F csoportjában játszott Finnország - Magyarország labdarúgó-mérkőzésen Helsinkiben, az olimpiai stadionban 2015. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Az új-zélandi U20-as labdarúgó-világbajnokságon fiataljainkat nem fogadta kegyeibe a szerencse istennője. Már a braziloktól is úgy kaptak ki, hogy jött hozzá némi bírói segédlet. Ennek ellenére az 1-2-es vereséget nem kell szégyellni. A szerbek ellen a 90. percben még 1-0-ra vezettünk, és ha nincs a hosszabbítás intézménye, továbblépünk. Ám hátra volt még három perc túlmunka, s hát nekünk a futballmeccs, úgy tűnik, csupán kilencven percig tart.  

Gondolatban már minden focistánk a zuhany alatt állt, amikor az ellenfél játékosa a 91. percben úgy fejelt gólt, hogy túl sem kellett ugrania senkit, szinte lehajolva stukkolt a hálóba, 1-1. Következett a ráadás, ám a szerbek eggyel kevesebben is tartották a frontot. No, majd a büntetők! Ám a csereként beállt Talabér Attila két perccel a vége előtt öngólt lőtt – jöhettünk haza. 

Felnőttválogatottunk Európa-bajnoki selejtezőt vívott Helsinkiben Finnország válogatottjával. A csoportból az első kettő – jelenleg Románia és Észak-Írország – lép tovább „csont nélkül”, míg a harmadik hely rájátszást ér. Bár a színvonal nem ostromolta az egeket, csak az marad meg az almanachokban, hogy Stieber Zoltán a 82. percben olyan gólt szerzett, amilyenhez Cristiano Ronaldótól vagyunk szokva… Később olvastuk, hogy munkája miatt az édesapja Söptén a kocsmában televízión nézte a meccset – és megkönnyezte fia produkcióját. A közeljövőben az előttünk álló két csapattal játszunk, és ha legyőzzük őket… Egyszer már nekünk is lehet szerencsénk, és jó lenne, ha ezúttal fociban nem csupán „majdnemország” lennénk, hanem jövőre ott pöffeszkednénk a franciaországi Eb-n, a kontinens legjobb 24 csapata között!

Ezek is érdekelhetnek