Jó tudni: uszodába, moziba is szájkosár nélkül bemehet a segítő kutya

A múlt héten a segítő kutyákról írtunk. Hogy mit is csinál a vakvezető, a mozgás- és hallássérülteket segítő kutya, a mentő-, a bomba- és a drogkereső, az eltűnt embereket, a sérülteket és a halottakat felderítő kutya – el tudjuk képzelni. (Ugyan a négylábú segítők elképesztő tulajdonságait vég nélkül sorolhatnám, de álljon itt még két különlegesség: a mérges kígyók jelzésére is kutyákat használnak, és léteznek a bőrrák bizonyos fajtáját felismerő kutyák is.)

Ország-világSzücs Gábor2015. 06. 04. csütörtök2015. 06. 04.
Jó tudni: uszodába, moziba is szájkosár nélkül bemehet a segítő kutya

Jó tudni: a segítő kutyáknak pontosan olyan jogaik vannak, mint a vakvezető kutyáknak, vagyis ők is szájkosár nélkül látogathatják a közforgalmi helyeket, legyen az bevásárlóközpont, egészségügyi létesítmény, szálloda, étterem, uszoda, mozi, színház vagy bármi más.

A vakvezető kutyák képzésének csaknem fél évszázados múltja van Magyarországon, míg például a mozgássérültek segítésére betanított első ebek alig tíz éve álltak szolgálatba. Vagyis alig ismerjük még őket, s közülük is tán legkevésbé a terápiás kutyákat.

Az ő munkájukról így ír a Csodakutya Alapítvány:
„Egy lépés, egy mosoly, egy jól teljesített feladat; megölelni anyát és apát, játszani a testvérrel – egy hétköznapi család számára mindennapos tevékenységek. De egy görcsbe ránduló végtag fegyelmezett mozgásra bírása, a folyton kalimpáló kezek megfékezése, a szembe nézés, olvasni, írni, megszólalni – vannak olyan gyerekek, akiknek az egész élete ilyen és ehhez hasonló küzdelmekkel teli. Nekik ad reményt egy teljesebb életre, apró örömöket a mindennapokra önzetlen és áldozatkész segítségadásával egy ilyen Csodakutya.”

Az utóbbi évek számos tudományos vizsgálata igazolta azokat a sejtéseket, miszerint a kutya-ember kapcsolatban gyógyító, terápiás erő rejlik. A maguk zárt világában élő, emberekkel kapcsolatot felvenni nem tudó gyermekek meglepő bizalommal, kitárulkozással fordulnak a kutya felé, és így fokozatosan hozzáférhetővé válnak a terápiát végző szakember számára is. A kutya által szolgáltatott különféle ingerek (érintés, simogatás, a mozgás látványa stb.), és az élő állat irányításával, kontrollálásával járó intellektuális kihívás jótékony hatására a gyermek olyan viselkedési formákat produkál, amelyeket emberrel szemben soha vagy nagyon ritkán. A terápiás kutyákat ma már sikerrel alkalmazzák az autista vagy az értelmileg akadályozott gyerekek nevelésében, de például öregek otthonában is, mint hangulatjavító, depressziót csökkentő, magányt oldó, szellemi és testi frissességet fenntartó segítőt.

Jelenleg 35 segítőkutya-kiképző szervezet működik az országban, az Aura Segítő Kutya Alapítványtól (Debrecen) a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesületig (Monorierdő). A Csodakutyák mellett köszöntsük kiképzőiket és áldozatkész gazdáikat is!

Ezek is érdekelhetnek