Kedvenceink gyilkosai

Az emberre is veszélyes betegség terjed kutyáinkban. A szívférget a szúnyogok viszik át az egyik ebről a másikra. A másik végzetes kutyabaj a babéziózis, ezt egy egysejtű parazita okozza. Ellenük védekezni lehet, de nehéz.

Ország-világohgy2015. 06. 21. vasárnap2015. 06. 21.

Kép: VLADIVOSTOK, RUSSIA. MAY 20, 2015. A woman sprays acaricide on a dog. Yuri Smityuk/TASS, Image: 245976333, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in Switzerland. Not available for license and invoicing to customers located in Russia. Not available for license and invoicing to customers located in Poland. Not available for license and invoicing to customers located in mainland China. Not available for license and invoicing to customers located in the Ukraine. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Moldova. Not available for license and invoicing to customers located in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Tick preventive measures in Vladivostok
VLADIVOSTOK, RUSSIA. MAY 20, 2015. A woman sprays acaricide on a dog. Yuri Smityuk/TASS, Image: 245976333, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in Switzerland. Not available for license and invoicing to customers located in Russia. Not available for license and invoicing to customers located in Poland. Not available for license and invoicing to customers located in mainland China. Not available for license and invoicing to customers located in the Ukraine. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Moldova. Not available for license and invoicing to customers located in Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Itt a meleg, beindultak a szúnyogok, a kullancsok. Ebeinkre az előbbi a szívférget hozhatja, az utóbbi a Babesia nevű egysejtűt. A szívféreg (Dirofilaria immitis) az utóbbi 3-4 évben egyre gyakrabban fordul elő házi kedvenceinkben, mivel macskákban, de még vadászgörényben is élősködhet. Sőt az emberben is, csak bennünk nem fejlődik ki teljesen, hanem lárva alakban fordul elő, például a tüdőben, a szemben. Ezt szerencsés alkalommal gyógyszeres, súlyosabb esetben sebészi beavatkozással távolíthatják el, mint ahogyan a féreg bőr alatti csomóit is. Az ember egyébként nem a szúnyogtól, hanem a házi kedvencétől kapja el.

A kutyák nem ússzák meg könnyen, bennük ugyanis e férgek akár 30 centire is megnőhetnek, s teljesen kifejlődve petéket is rakhatnak. A legnagyobb erekben – például a tüdőben és a névadó szívben – megtelepedve akár elzáródást is okozhatnak, ezért az állatok zihálnak, nehezen kapnak levegőt, fáradékonyak. Az a gond, hogy a fertőzés után akár fél év is eltelhet, mire a férgek annyira kifejlődnek, hogy tüneteket is okoznak. Még nagyobb baj, hogy akár 6-7 évig is eléldegélnek állataink testében. A féreg ellen már vannak gyógyszeres kezelések. Ha tudni szeretnénk, kutyánk férges-e, elárulja a gyors vérvizsgálat, amit érdemes fiatal állatnál félévente, később évente elvégeztetni. Az állatorvosok tanácsa: előzzük meg a bajt. Védjük a kutyákat a szúnyogok ellen, igaz, ezt csak drága rovarriasztókkal érhetjük el.

Ugyanakkor ezek hatásosak a kullancsok ellen is, melyek szintén halálos kórt terjesztenek: a Babesia canis varietas canis nevű egysejtű parazitáét. Nos, ez a kórokozó a kutya vérében él és a vörösvértestekkel táplálkozik. Az állat szervezetének bizonyos pontjain gócokat képezve akár évekig is inaktív, majd egy csapásra felszaporodhat – sokszor nagyobb időjárási fronthatások idején, illetve tavasszal és ősszel fordul elő. A sok parazita akkora kárt okozhat a vörösvértest-állományban, hogy a kutya végeredményben kóros vérszegénységet kap. Jellegzetes tünet a szinte porcelánfehér íny. Kedvencünk egyik napról a másikra étvágytalan és lázas lesz, szinte összezuhan, alig tud felállni, ha mégis, akkor imbolyog, bizonytalan a járása. Súlyosabb esetben felborul a keringési egyensúlya, vészes veseelégtelenség lép fel, tehát a kiválasztási, méregtelenítési funkció is károsodik, így elpusztulhat. Jellegzetesség, hogy a beteg állat sokat iszik, s kávébarna a vizelete. A babéziózis másik tünete a bőrgyulladás, amely az állat egész testén megjelenhet: egyik napról a másikra kisebb, de akár tenyérnyi foltokban sebesedik ki és nedvedzik a bőr. Ekkor gyógyszeres kezeléssel is nehezen múló sebesedést tapasztalhatunk. Ha el is múlnak a sebek, az állat még nem gyógyult ki a kórból, továbbra is a testében hordozza az egysejtűt, így a bőrbaj és a kóros vérszegénység is kiújulhat. A gyógyszeres kezelés sem képes kipusztítani az összes egysejtűt a kutya szervezetéből, így a kórokozót továbbra is hordozza. A legjobb tehát, amit tehetünk: a megelőzés.

Ezek is érdekelhetnek