Látlelet a kortársakról

A „napfény városa” fesztiválszezonjának kiemelkedő képzőművészeti programja a XXXVIII. Szegedi Nyári Tárlat. Az előzményei ötven évnél is messzebbre nyúlnak vissza: 1962-től 1982-ig, a Táblaképfestészeti Biennále bevezetéséig évente rendezték meg, attól kezdve egymást váltja a két országos kiállítás. Az idén több mint 380 alkotó küldte be 600-nál is több művét, nem volt hát könnyű helyzetben a zsűri a válogatáskor.

Ország-világBorzák Tibor2015. 06. 18. csütörtök2015. 06. 18.
Látlelet a kortársakról

A város gyönyörű szecessziós palotájában, a Regionális Összművészeti Központban (REÖK) a tárlathoz két emelet áll rendelkezésre, összesen 110 festmény és grafika, illetve 40 kisplasztika látható. Őszintén bevallva: ilyen mértékű anyagot egyszerre befogadni nem könnyű, viszont a termeket kitartóan végigjárva mégiscsak megküzdhetünk a bőség zavarával.

A szegedi kortárs képzőművészeti seregszemle szinte az egyetlen országos megmutatkozási lehetősége maradt napjaink alkotóinak. Zömében fiatal művészek küldik be friss munkáikat, s emellett meghívják a legnagyobb mestereket is. Így több generáció alkotásaiból a közönség a lehető legteljesebb képet kapja a magyar képzőművészet pillanatnyi helyzetéről. Örülhetünk Nádler István, Bukta Imre, Váli Dezső, Pinczehelyi Sándor, Ilona Keserü Ilona, Fajó János, efZámbó István, feLugossy László, Wahorn András festményeinek, a szegedieket képviselő Aranyi Sándor, Pataki Ferenc, Darázs József, Popovics Lőrinc, Henn László András alkotásainak, vagy a díjazott Kántor Ágnes, Várhelyi Tímea, Kaszás Réka, Gulyás Andrea, Lőrincz Tamás, Sejben Lajos remekeinek. Természetesen hosszan tudnánk még sorolni a neveket, akik különleges, nagyon mai témákat dolgoztak fel, vagy a kreativitás jegyében izgalmas technikai megoldásokat választottak. A hagyományos eszközök (olaj, akvarell, pasztell, szén, ceruza) mellett extrém felületet adó anyagok (plexi, acél, fénycső, szög, PVC-lemez, fólia) is megjelentek. Igazán sokszínű és élvezetes a tárlat.

Ezek is érdekelhetnek