Tízezreket ért el az üzenet, de nem özönlenek haza

Akiket hazavárnak. - Bár több tízezreket elért az üzenet, úgy tűnik, nem nagyon akarnak a fiatalok hazajönni Angliából. Pedig a kormány próbálkozik: ingyenes repülőjegyet, állásajánlatot és egy éven át havi százezer forintot kínál a hazatérőknek.

Ország-világdiju-2015. 06. 19. péntek2015. 06. 19.
Tízezreket ért el az üzenet, de nem özönlenek haza

Eddig ezren regisztráltak a Gyere haza, fiatal! honlapján, közülük pedig 55-en vették fel a kapcsolatot magyarországi munkaadókkal. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint összesen 350 ezer embert kellene hazacsábítani – ennyien élnek és dolgoznak tartósan külföldön. Az államtitkár szerint a küldetésük nem lehetetlen, hiszen felméréseik szerint a most kinn dolgozók nem hosszú távra terveznek külföldön, pár éven belül sokan visszatérnek.

A politikus optimista: bár a bérek valóban magasabbak Londonban vagy a német és osztrák városokban, a fiatalok nem feltétlenül annak alapján döntenek elsősorban, hogy hol keresnek jobban. Döntő tényező a lakhatás, a munka és persze a honvágy – mondta el Czomba. A kormány a program első fázisában 100 millió forintot költene a hazaérkező fiatalokra, ez körülbelül 50 ember költségeire elegendő összeg.

Ezek is érdekelhetnek