A kormánynak újabb elképzelése van - Ki mit szív?

A kormánynak újabb elképzelése van a dohányzás csökkentésére: egy rendeletmódosítási tervezet szerint jövő év május 20-tól egységes csomagolást vezetnének be a dohánytermékekre, vagyis minden dohánytermék külseje azonos lenne – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ország-világB. H.2015. 07. 03. péntek2015. 07. 03.

Kép: An employee in a bookshop adjusts packaged cigarettes which have to be sold in identical olive-brown packets bearing the same typeface and largely covered with graphic health warnings, with the same style of writing so the only identifier of a brand will be the name on the packet, in Sydney on December 1, 2012. A new world-first law forcing tobacco companies to sell cigarettes in identical packets came into effect Saturday in Australia in an effort to strip any glamour from smoking and prevent young people from taking up the habit. AFP PHOTO/William WEST, Fotó: WILLIAM WEST

A kormánynak újabb elképzelése van - Ki mit szív?
An employee in a bookshop adjusts packaged cigarettes which have to be sold in identical olive-brown packets bearing the same typeface and largely covered with graphic health warnings, with the same style of writing so the only identifier of a brand will be the name on the packet, in Sydney on December 1, 2012. A new world-first law forcing tobacco companies to sell cigarettes in identical packets came into effect Saturday in Australia in an effort to strip any glamour from smoking and prevent young people from taking up the habit. AFP PHOTO/William WEST
Fotó: WILLIAM WEST

A cigarettán, a fogyasztási dohányon és a vízipipadohányon kombinált egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni, ennek mérete a cigarettásdobozon 44 × 55 milliméter. Ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a csomag felbontásakor a figyelmeztetések egyetlen szöveges vagy vizuális eleme se csorbuljon. Márkanév, valamint logó nem helyezhető el a csomagoláson.

A korábbi rendelkezésekkel összhangban gyártott és címkézett dohánytermékek még 2017. május 20-ig forgalomba hozhatók. A tervezet tiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalomba hozatalát, viszont a mentol ízesítésű dohányt tartalmazó cigaretta és a mentol ízesítésű cigarettadohány 2020. május 20-ig forgalmazható. Az ötletet az ősszel viszik a parlament elé. Ha ezt bevezetik, akkor a trafikokról is leszedhetik a fóliát, hivatalosan azzal az indoklással, hogy ekkor már nem lehet reklámozni a cigarettamárkákat.

A következő három-négy évben a dohánygyárak által fizetett különadóból fogják fedezni az új budapesti kórház építését – jelentette be a miniszter. A kórházépítés a tervek szerint mintegy 30 milliárd forintba kerülhet.

Ezek is érdekelhetnek