Apokalipszis most? - A terrorállam sokat ígért, a halálosztók ráharaptak

„Legyen a ramadán a katasztrófák hónapja a gyauroknak!” – szólította fel Abu Mohammad al-Adnani, az Iszlám Állam szóvivője a híveket az ISIS évfordulója előtt nem sokkal. Al-Adnani „tízszeres jutalmat” ígért a mennyekben a szent ügyért meghaló mártíroknak. A halálosztók ráharaptak a mézesmadzagra, egy héttel a ramadán kezdete után a világ számos pontján pusztítottak.

Ország-világM. M.2015. 07. 03. péntek2015. 07. 03.

Kép: Women pray near bouquets of flowers laid on the beach of the Imperial Marhaba resort, which was attacked by a gunman, in Sousse, Tunisia, June 28, 2015. Hundreds of armed police patrolled the streets of Tunisia's beach resorts on Sunday and the government said it will deploy hundreds more inside hotels after the Islamist militant attack in Sousse that killed 39 foreigners, mostly Britons. REUTERS/Zohra Bensemra - RTX1I5F3, Fotó: © Zohra Bensemra / Reuters

Women pray near bouquets of flowers laid on the beach of the Imperial Marhaba resort, which was attacked by a gunman, in Sousse, Tunisia
Women pray near bouquets of flowers laid on the beach of the Imperial Marhaba resort, which was attacked by a gunman, in Sousse, Tunisia, June 28, 2015. Hundreds of armed police patrolled the streets of Tunisia's beach resorts on Sunday and the government said it will deploy hundreds more inside hotels after the Islamist militant attack in Sousse that killed 39 foreigners, mostly Britons. REUTERS/Zohra Bensemra - RTX1I5F3
Fotó: © Zohra Bensemra / Reuters

Egy éve, 2014. június 29-én tudhatta meg az egész világ, hogy Abu Bakr al-Bagdadi Mohamed próféta utódjának és ezáltal az iszlám világ egyetemes vezetőjének tekinti magát, akit minden muszlimnak kötelessége követni. „Szíria nem a szíreké, Irak nem az irakiaké, hanem minden muszlimé. Ha megfogadjátok szavam, Rómát is elfoglaljátok, a világ urai lesztek, ha Allah is úgy akarja” – üzente al-Bagdadi az évforduló alkalmával a muszlimoknak, egyúttal felszólította a harcosokat, hogy mivel a ramadán ideje alatt „nincs a dzsihádnál helyesebb tett Allah útján, igaz elődeik útját járva küzdjenek, küzdjenek”.

A biztatás értő fülekre is talált, az ISIS magára vállalta a múlt pénteki tunéziai terrortámadást, egy társszervezet pedig Kuvaitban robbantott, ahol 27-en haltak meg.

Egy, a franciaországi Lyonhoz közeli vegyi üzemnél megtalálták egy férfi lefejezett holttestét, az azóta letartóztatott 30 éves elkövető bevallotta kapcsolatát az Iszlám Állammal. A rémségeknek azóta sincs végük. Először történt meg, hogy az iszlamista terrorszervezet nőket végzett ki. Egyik csoportja Szíriában két nőt fejezett le boszorkányság vádjával. A nőkkel eddig is kegyetlenül bántak, többnyire szexrabszolgaságra kényszerítve, ám arra vigyáztak, hogy legalább nyilvánosan ne végezzék ki őket.

Az elmúlt napok eseményei ellenére a Közel-Kelet hivatalos rémével szembeni harc mintha erősen visszaszorult volna. A tehetetlenség eredője elsősorban az, hogy az Egyesült Államok vezetése teljesen bizonytalan abban, miként is lehetne az ISIS-t úgy legyőzni, hogy közben ne ágyazzanak meg egy új, a térséget még nagyobb pusztítással sújtó konfliktusnak.

Ezek is érdekelhetnek