Balog erszényesek

Jó hír a balogoknak: a világ balkezeseinek száma ugrásszerűen megnövekedett – hála a kenguruknak. Pontosabban: az Ausztráliában és Tasmániában eme ugribugri állatokat megfigyelő kutatóknak köszönhetően. A vizsgálati eredmények összesítésekor kiderült: e két lábon közlekedő, azaz ugró erszényesek valószínűleg balkezesek.

Ország-világ (farkas)2015. 07. 06. hétfő2015. 07. 06.
Balog erszényesek

Így a keleti szürke óriáskenguruk meg a vörös óriáskenguruk különösen hajlamosak bal első végtagjuk használatára az olyan mindennapi tevékenységek során, mint a táplálkozás és a tisztálkodás – áll a jelentésben. Ez azért is érdekes, mert e szakemberek korábban megállapították, hogy az emberszabású majmok körében nem jellemző a bal- vagy jobbkezesség, mindkettőt egyformán használják – ezért sokáig az volt a tudományos álláspont, hogy a valamilyen kezesség csupán az ember sajátja. Mígnem valakinek eszébe nem jutott a majmok vizsgálatára létrehozott teszteknek megfeleltetni az erszényeseket. A négylábúak – a házi kurtaoposszum és a cukormókus – között nem mutattak ki kezességet, ami megerősítette azt a feltételezést, miszerint ennek a két lábon járás az egyik feltétele. A két lábon járó – vagyis ugráló – kenguruk viszont balognak bizonyultak. Az emberi balkezesség nem megszokáson, hanem biológiai alapokon nyugszik. Minden hetedik embernek a jobb agyféltekéje a domináns, ők a balkezesek – az idegi pályák kereszteződnek, tehát a bal oldali agyfélteke irányítja a test jobb oldalát és fordítva. A kenguruk agyának felépítése azonban nagyban különbözik a többi emlősétől, ezért további vizsgálatok szükségesek más erszényeseket – például a koalákat – is megfigyelve.

Továbbá érdekes lenne adatokat gyűjteni a Tyrannosaurus rex kézhasználatáról, de sajnos már rég kihalt. „Bal kézzel kapott el!” – ez lehetne az egyik híres utolsó üzenet…