Csendes feltöltődés

Szól a tévé, vibrál a monitor, új üzenetről értesít a telefon – állandó készenlétben telnek napjaink. Bármikor jöhet hír vagy hívás, amire azonnal reagálni kell. De a szabad órákat is kitölti a zaj: a plázában szüntelenül szól a zene, a kocsiban háttérzörög a rádió. Sokakat kifejezetten idegesít, mikor hazaérve nem kapcsolhatják be legalább a tévét. Hosszabb távon azonban a sok inger kimeríti a szervezetet, aminek ingerlékenység, később betegség lehet a következménye.

Ország-világPalágyi Edit2015. 07. 14. kedd2015. 07. 14.
Csendes feltöltődés

A lélekgyógyászok azt ajánlják: néha iktassunk be egy-egy csendes napot, mivel ez segít, hogy lelkileg is feltöltekezzünk. Ezért lehet jó hatású a csendben végzett néhány perces relaxáció, mely felérhet több óra alvással is.

A csendes elvonulás áldásos hatására a különféle vallások is felhívják a figyelmet. Fontos, hogy a gyerekeket is rászoktassuk, mindennap képesek legyenek néhány percig magukban és csendben maradni. Ez a pillanatnyi bezárkózás segít az agynak elmélyíteni az élményeket, feldolgozni az információkat, kibontakoztatni a kreativitást. A nyári szabadság idején bárki megteheti, hogy átmenetileg „remetévé” válik, azaz kicsit visszavonul a világ zajától – így jobban kipihenheti a pörgést, megszabadulhat a betegítő stressztől.

Mindez egy népes zenei összejövetelen már szokatlanabb – pedig Pásztón, a Mátraalja Fesztiválon a világ csendjét próbálják megidézni augusztus 8-án. Az ötlet Lukáts Andor színművésztől ered, aki szerint az elcsendesedés segít abban, hogy meghalljuk egymást és nem utolsósorban saját magunkat.

A résztvevők tíz percen keresztül teljes csendben maradnak majd – a kezdeményezés olyan népszerű, hogy a nógrádiak francia testvérvárosa, Ruffec máris csatlakozott hozzá. A tervek szerint Pásztóról élőben kapcsolják majd a franciákat, s együtt hallgatnak…

Ezek is érdekelhetnek