Ebből kimaradtunk - a magyar kormány ajánlata: dupla nulla

Közelebb került a földrész a migránsok kérdésének megoldásához – igaz, csak egy kis lépésnyivel. Minden uniós ország vállalta bizonyos számú menekült befogadását: hazánk esetében ez nulla.

Ország-világ (farkas)2015. 07. 24. péntek2015. 07. 24.
Ebből kimaradtunk - a magyar kormány ajánlata: dupla nulla

Pontosabban dupla nulla. Az uniós belügyminiszterek hétfőn megegyeztek abban, hogy a tagállamok önkéntes alapon hány EU-n kívüli menekültet fogadnak be, illetve hány menedékkérőt vesznek át Olaszországtól és Görögországtól – Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelyik jelezte, hogy egyetlen személyt sem fogad be és nem vesz át.

Pintér Sándor belügyminiszter az MTI-nek megerősítette: Magyarország egyik kategóriában sem vállalja egyetlen ember át- vagy letelepítését sem, miután a tanács figyelembe vette, hogy olyan teher és tehernövekedés, mint Magyarországon, az unió külső határán sehol máshol nem tapasztalható. A miniszter felidézte, hogy idén már 88 ezernél is többen lépték át illegálisan a magyar határt. Elmondta, hogy az unión kívüli válságövezetekből Magyarország ezúttal azért nem vállalja menekültek befogadását, mert más területekről, korábbi szerződések alapján vállalt áttelepítést, az ilyen kötelezettségeinek megfelel, továbbá Magyarországra más országokból is érkeznek menekültek.

A teher nagyságáról tanúskodnak az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatsorai is: Magyarországon az első negyedévben 32 800 menedékkérelmet regisztráltak, ezzel a második helyen vagyunk az unióban gazdaságilag jóval erősebb Németország után.

Tény, hogy ekkora tömeget a befogadóállomásokon már nem lehet elszállásolni, ennyi hely nem áll rendelkezésre. A következő lépés egy sátortábor megépítése lesz, ezt Nagybaracska mellett tervezik felhúzni – nyilván a sátrak mellett megfelelő számú vizesblokkal meg egyéb szükséges építménnyel. Magyarország területén tucatnyi nyílt, félig nyílt vagy őrzött helyen szállásolnak el idegeneket – a sokasodásukra számítani lehet.