Elmagyarázó - Kik ehetnek ingyen?

Több gyerek jut szeptembertől ingyenes ellátáshoz a bölcsődékben és az óvodákban. Az új szabályozás szerint számít a jövedelem, és például az, ha a családban az egyik gyerek tartósan beteg vagy fogyatékos.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 25. szombat2015. 07. 25.
Elmagyarázó - Kik ehetnek ingyen?

-  Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember 1. után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Ehhez 3 hónapnál nem régebbi, a kedvezményre jogosító határozat másolata szükséges.

-  A három- vagy többgyermekes családban élő gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptember elsejétől viszont 100 százalékos kedvezményt kap. Ehhez elegendő lesz a szülő nyilatkozata.

-  A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek eddig 50 százalékos kedvezményben részesült, szeptembertől 100 százalékos kedvezményt kap. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményének másolata.

-  Aki olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, ott szeptembertől 100 százalékos kedvezményben részesül az egészséges gyermek is. A jogosultsághoz szükséges a 3 hónapnál nem régebbi, magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat, illetve tartós betegség esetén a szakorvosi igazolás, fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményének másolata.

-  Aki olyan családban él, ahol az egy főre jutó havi jövedelem öszszege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89 408 forintot, ezentúl 100 százalékos kedvezményben részesül. A jogosultsághoz a szülő nyilatkozata szükséges, amelyhez külön nyomtatványt adnak. Ez az EMMI szerint a gyerekek 90 százalékát érinti majd.