Jogi esetek: Nem hagyták, hogy bizonyítson

Egy férfi tíz éven keresztül műanyag csöveket gyártó szocialista nagyvállalatnál dolgozott villanyszerelőként. A munkahelyen sokat dolgoztak veszélyes vegyületekkel – különösen ólommal –, emiatt a dolgozók egészségi állapotát rendszeresen ellenőrizni kellett, s gyakran találtak is ólommérgezéses eseteket. A férfi a kétezres évek végén készült nyugdíjba, s ehhez igénybe akarta venni a korkedvezményt. A nyugdíjszabályok szerint ugyanis egyes, az egészségre fokozott terhelést jelentő munkaköröket betöltő munkavállalók három év korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba.

Ország-világDr. Tanács Gábor2015. 07. 23. csütörtök2015. 07. 23.
Jogi esetek: Nem hagyták, hogy bizonyítson

Igen ám, csakhogy a jogszabály tételesen felsorolja, hogy melyek azok a munkakörök, amelyek után jár a korkedvezmény – és a villanyszerelő munkakör nem ilyen. Ezért a nyugdíjfolyósító nem ismerte el, hogy a munkavállaló három évvel hamarabb mehet nyugdíjba.

A férfi pert indított a nyugdíjbiztosító ellen: tény ugyan, hogy a beosztása nem szerepel a tételes listán, ennek ellenére jár neki a korkedvezmény, mert az egészségre fokozott terhelést jelentő környezetben végzett fizikai munkát. Azt mondta, hogy a vállalatnál uralkodó viszonyok köztudomásúak voltak, számos munkavállaló nyert kártérítési pert a vállalat ellen ólommérgezés miatt, és ő pontosan ugyanott dolgozott, ahol ezek az emberek, még ha a beosztása más is volt.

Igen ám, csakhogy köztudomású – vagyis bizonyításra nem szoruló – ténynek nem az számít, amiről harminc éve többször is írtak az újságok, vagy ami egy adott munkahelyen tudott dolog volt, hanem például az, hogy éjfélkor sötét van, nyáron meleg, és így tovább, vagyis aminek a valóságához senkinek nem fér kétsége. A bíróságnak ezért nem akarózott elfogadni a munkavállaló által felhozott tényeket köztudomásúként, mire ő azt mondta, hogy ebben az esetben bizonyítani is tudja a fentieket. A bíróság azonban nem engedélyezte a bizonyítást.

Méghozzá azért nem, mert arra az álláspontra helyezkedett, hogy a korkedvezményt csak az veheti igénybe, akinek a munkaköre a tételes listán szerepel, vagy bizonyítani tudja, hogy bár a munkakörét máshogy nevezték, a tartalmát tekintve lényegében megegyezett az olyan munkakörrel, amely viszont szerepel a tételes listán. A villanyszerelő a bíróság ítélete szerint nem az egészséget fokozottan megterhelő munkát végzett – akkor sem, ha a gyárban egyébként mások veszélyes anyagokkal dolgoztak.

Ezek is érdekelhetnek