Kiharcolták az új rendeletet a tüntető taxisok

A kormány elfogadta az új taxisrendeletet, amely szerint 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak 10 évnél nem régebben forgalomba helyezett, két oldalon két-két ajtós, legalább Euro IV. belső égésű motorral vagy elektromos hajtással rendelkező és légkondicionált gépkocsival nyújtható.

Ország-világB. H.2015. 07. 03. péntek2015. 07. 03.

Kép: Budapest, 2015. június 16. Több felvételből digitálisan összeállított panorámakép a taxisok álló demonstrációjáról. amelyet a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) szervezett Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában 2015. június 16-án. A taxisok azért demonstráltak, mert a törvényhozás nem fogadta el a taxis rendeletet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Kiharcolták az új rendeletet a tüntető taxisok
Budapest, 2015. június 16. Több felvételből digitálisan összeállított panorámakép a taxisok álló demonstrációjáról. amelyet a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) szervezett Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában 2015. június 16-án. A taxisok azért demonstráltak, mert a törvényhozás nem fogadta el a taxis rendeletet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Diszpécserszolgálatként csak úgy működhetnek a szolgáltatók, ha utast kizárólag az előírt engedéllyel, jogosítvánnyal és a szükséges képesítésekkel rendelkező taxisoknak közvetítenek, szerveznek. Új elem a szabályozásban, hogy a taxisoknak ötévente ismeretfelújító képzésen és vizsgán kell számot adniuk KRESZ-tudásukról, és az időközben megjelent technikai eszközök megfelelő kezeléséről.

A rendelet megnyitja a hatósági fellépés lehetőségét a repülőtereken, vasúti pályaudvarokon és buszállomásokon az utasokat zaklató, a közrendet megzavaró, taxishiénaként emlegetett személyekkel szemben. Aki ismétlődő szabálysértést követ el – például a nemzetközi vonatra Kőbánya–Kispesten felszállva többször a Nyugatiig „kergeti” az utasokat –, annak engedélyét akár egy évre is megvonhatják.