Maradjon mederben

ÁRVÍZI VÉDEKEZÉSRE sosem lehet eleget költeni, a védművek sokba kerülnek. Megtudtuk, a közeljövőben hol és mennyi pénz jut e célra.

Ország-világ (farkas)2015. 07. 02. csütörtök2015. 07. 02.

Kép: Leányfalu Árvíz árviz arviz dunakanyar homokzsák 2013.06.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Maradjon mederben
Leányfalu Árvíz árviz arviz dunakanyar homokzsák 2013.06.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Két évvel ezelőtt az árvizek mintegy 30 milliárd forintnyi kárt okoztak az országban. Idén ennek többszörösét, mintegy 170 milliárdot kitevő keretből igényelhetnek pénzt a vízügyi igazgatóságok, igaz, majd csak szeptembertől. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét böngészve az is kiderül, hol pöfögnek majd a munkagépek. A pénzek zöme a Felső-, illetve a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz kerülhet, de néhány más helyszín is felkerült a listára.

A Rába-völgy térsége árvízvédelmének kiépítésére, a vizek okozta kártételekkel szembeni ellenálló képesség javítására 3,5 milliárd lesz igényelhető – a folyón évente legalább három árhullám vonul le, elég gyakran kiöntve medréből. Vác árvízi biztonságának fejlesztésére 1,6 milliárd forint jut – itt a legutóbbi árvízkor sokakat ki kellett költöztetni a Duna-parton álló házakból. Visegrádon 700 milliót költhetnek majd ugyanerre a célra (itt 2013-ban szinte szárazon úszták meg az áradást), míg Esztergom árvízvédelmének javítására 9 milliárd jut – itt annak idején a Prímás-szigetet kiürítették és megszüntették az áram- és a vízszolgáltatást.

A szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti szakaszon a meder vízszállító képességének javítására 11,4 milliárdot fordíthatnak – az új híd alatt eleve könnyebben vonul le az árhullám, de a „medersimítás” is szükséges. A Sajó–Hernád völgyében mintegy 2,2 milliárd értékben fejleszthetik az árvízvédelmet.

Ezek is érdekelhetnek