Ne farigcsáld, nyomtasd! - Már a stukkerkalózok is rákaptak

HA MEGNYOMJUK A GOMBOT, a nyomtatóból kicsusszan a papír. Na és, mondhatnánk, napi rutin. De képzeljék tovább: a masina kiprintel egy koponyát. Vagy éppen egy hidat. Ugye, ez már szabadjára engedte a fantáziájukat?

Ország-világHabik Erzsébet2015. 07. 14. kedd2015. 07. 14.

Kép: BERLIN, GERMANY - JUNE 05: A 3-D printer creates a sculpture of a woman at the DMY International Design Festival at the former Tempelhof Airport Hangar on June 5, 2013 in Berlin, Germany. The International Design Festival was opened in the disused Tempelhof Airport Hangar on Wednesday June 5 and is closing on June 9.(Photo by Timur Emek/Getty Images), Fotó: Timur Emek

2013 DMY International Design Festival
BERLIN, GERMANY - JUNE 05: A 3-D printer creates a sculpture of a woman at the DMY International Design Festival at the former Tempelhof Airport Hangar on June 5, 2013 in Berlin, Germany. The International Design Festival was opened in the disused Tempelhof Airport Hangar on Wednesday June 5 and is closing on June 9.(Photo by Timur Emek/Getty Images)
Fotó: Timur Emek

A Varinex Zrt. zuglói műhelyében a fotósunk tétován keresi, mivel szemléltethetné a háromdimenziós nyomtatás kézzel fogható eredményét. Hamarosan rábukkan: koponyát emel le a polcról.

– Tudja, hogy Szent László ereklyéjével egyensúlyoz éppen? – kérdezi mosolyogva Falk György, a cég igazgatója, mire kollégám kíváncsisága rögvest tisztelettel párosul. De hogyan kerülhetett e féltett kincs a vállalkozás polcára? Nos, az eredeti háborítatlanul pihen győri ezüsthermájában, az itteni a nyomtatott mása. A püspökség pár éve hozzájárult, hogy egy orvoscsoport megvizsgálja: CT-felvételek is készültek, s a számítógépes modellből kinyomtathatóvá vált a koponya.

A kellemesen klimatizált helyiségben halkan zümmögve dolgozik a gép. Nem nagyobb, mint a hűtőszekrény a konyhában vagy mint a nyomtató az irodában. A masinába kukkantva mindössze annyit látunk, hogy egy hosszú kar finom fehér port simogat balról jobbra, majd vissza, lassú ütemben, sorról sorra építgetve a számítógép diktálta háromdimenziós formát. Most gépalkatrész születik, hogy pontosan mi, azt Falk úr nem árulhatja el, nehogy ipari titkot sértsen. Mert a Varinex számos világcég számára készít a fejlesztéseikhez használatos prototípusokat.

A 3D nyomtatás során a számítógép beolvassa a megtervezett modell adatait, majd a hajszálnál is vékonyabb rétegeket képez a fehér, a lézer hőhatására megszilárduló porból. – Többféle eljárás ismeretes, mi alapvetően műgyantából, poliamidból dolgozunk – mondja az igazgató. – Az ehhez kevert üvegpor remekül erősíti az anyagot, az alumíniumportól kicsit jobb lesz a hővezetése, a szénporok pedig az üvegnél is nagyobb szilárdságot eredményeznek. Rozsdamentes acél- és titánporral szerszám vagy akár az emberi csont pótlására alkalmas implantátum váza is elkészíthető.

Kezdem kapisgálni, miért hevernek a cégvezető asztalán emberi lábszárcsontok: a 3D technikát már az orvostudomány is felfedezte. – A csontdaganatokból a beteg részt kioperálják. Kérdés, hogy mit tegyenek a helyébe. A koponyában lévő csontokban erek futnak, így gondoskodni kell róla, hogy a beépített csontszövetnek megmaradjon a vérellátása, ne haljon el – magyarázza Falk György. – E célra a lábszárcsontból kimetszenek egy darabkát a hozzá tartozó véredényekkel együtt, majd mikrosebészeti módszerekkel beültetik a páciens koponyájába. A műtét előtt megkapjuk a CT-felvételeket, átszerkesztjük 3D-s modellé, s onnan kezdve kinyomtatható a koponya, miként a beteg lábszárcsontja is. Az orvosok a beavatkozás előtt elkészíthetik a méretpontos csontpótlékot.

E módszerrel a roppant bonyolult,
általában 8-10 órás idegsebészeti
műtét 40 perc alatt elvégezhető,
s a beteg felépülési ideje is jócskán
lerövidül. A Debreceni Orvostudományi
Egyetemen ma már napi
gyakorlat, hogy a betört koponyájú
sérültek koponyaprotéziseinek mintáit
kinyomtatják, s annak alapján
készítik el a titán- vagy csontcement
implantátumot.

Ez idáig rendben volna, de miért akar valaki autóalkatrészt vagy csavarkulcsot nyomtatni? – Milliókat lehet spórolni, ha egy-egy eszköz, alkatrész prototípusát szerszám nélkül, műgyantából állítják elő. Nem kell méregdrága gyártósort kiépíteni, az esetleges illeszkedési hibák olcsón kijavíthatók – ad választ a cégvezető. – Az ipari printerekkel a modell kinyomtatása csupán néhány órát, bonyolultabb vagy nagyobb méretű test esetén pár napot vesz igénybe. Egyelőre csak fél méternél kisebb tárgyak nyomtathatók, de várhatóan hamarosan piacra kerülnek a nagyobbakat előállító gépek is.

Csupán fantázia kérdése, ki mire használja e technológiát. Egy magyar cég például beültethető emberi szerveket és szöveteket próbál nyomtatni. Marhahúst már sikerült nekik, állítólag meg is kóstolták… Azért a hentesnél belátható időn belül még ne keresse senki: egy szelet nagyjából 300 ezer dollárt kóstál. Ugyanez a vállalkozás bionyomtatással már májszövetet is képes építeni, aminek a gyógyszergyárak látják hasznát: nem emberi májon kell egyes gyógyszerhatásokat kikísérletezniük.

Ma már otthon is megpróbálkozhatunk a 3D nyomtatással: ezek a gépek elérhetők, sőt megfizethetők. Míg a szobrász a kőtömbről vésővel és kalapáccsal leszedi a felesleget, a 3D nyomtatás felépíti a kívánt tárgyat, olyasmit is, amit „lefaragással” nem lehet előállítani, mert a véső vagy a maró nem fér be mindenhová.

– Az interneten böngészve találunk szabadon letölthető tervrajzokat és modelleket. A házi nyomtatók persze nem tudnak annyit, mint az ipari gépek, de csuda dolgokat találhat ki, akinek elszabadul a fantáziája – biztat a szakértő. – Sosem jutott volna eszembe, hogy esküvői pártát nyomtassak. A ruhatervező iparművész hozzáillesztette a fátylat, megbolondította pár Swarowski kristállyal, s máris elkészült az egyedi fejdísz. Az otthoni nyomtatók elsősorban az ifjaknak valók, mert konstruktív gondolkodásra serkentenek, megtanítják, mit jelent valamit megteremteni.

A technológiának megszülettek már a vadhajtásai is: egy amerikai ügyvéd a nyomtatott pisztolyával feljutott a repülőgépre, mivel a fémdetektorok nem mutatták ki a műanyagot. Azóta sokan akarnak fegyvert nyomtatni. Megkönnyíti a dolgukat, hogy számos pisztoly tervrajza fellelhető az interneten. Próbaképpen a rendőrök is kinyomtattak egyet, satuba fogták és elsütötték: a fegyver szanaszét szakadt. Némi vigasz az óvatlan 3D-s stukkerkalózoknak: ha a markukban robbanna a pisztoly, nyomtathatnak már maguknak másik kezet…

Ezek is érdekelhetnek