Rámenős zaklató

A házilégynél aligha van életrevalóbb tagja a rovarvilágnak. Csak a sarkvidékeken nincs jelen (egyelőre), egyébként mindenütt ott zümmög, ahol ember, állat él. Kiváló képességeit már a rómaiak is elismerték: a légiók legrámenősebb, legbátrabb harcosait légy alakú jelvénnyel tüntették ki. S noha az idők folyamán az ember többször is kísérletet tett a kiirtására, állománya nem rendült meg, ma is ott „szemtelenkedik” a környezetünkben.

Ország-világValló László2015. 07. 15. szerda2015. 07. 15.

Kép: légypapír rovar bogár házi megoldás csapda ragacs 2014 08 05 Fotó. Kállai Márton

Rámenős zaklató
légypapír rovar bogár házi megoldás csapda ragacs 2014 08 05 Fotó. Kállai Márton

Töretlen fennmaradása kiváló képességeinek köszönhető. A 6-8 milliméter hosszú kifejlett há zilégynek egy pár repülőszárnya van, a hátulsó pár kis rezgővé alakult, ezekkel zümmög s irányítja is a röptét a levegőben. (Rokona, a kis házilégy kisebb, gyakran együtt fordulnak elő.) Három pár ízelt lába végén karmot és tapadópárnákat visel, melyekkel még a legsimább felületen (az ablaküvegen is) biztonsággal mozog bármilyen irányban. A légy szeme önmagában is kisebb csoda: két nagy, összetett szemével és három, a fejtetőn lévő pontszemével hátrafelé is lát és kiválóan érzékeli a mozgást. Az ízek érzékelésére a lábain található rövid csápok szolgálnak. Táplálkozó szervét, azaz a szívókáját nyugalmi állapotban a feje alatt tartja, csak akkor ölti ki, ha táplálkozik. Ekkor a szívókáján át nyálat juttat az eleségre, amellyel a szilárd táplálékmorzsákat feloldja, ezt a szájnyílásáig fölszívja, onnan pedig a bélcsatornájába juttatja. Közben az emésztett tápanyag egy részét kiöklendezi, majd ismét fölnyalja. E gusztustalanság következményeként a trágyadombokról, bomló tetemekről, ürülékekről érkező légy könnyen beszennyezi az ember élelmiszereit, a táplálékmaradvány rátapad az állat testét fedő szőrre, és így betegségek terjesztőjévé válik. A listán olyan veszedelmek szerepelnek, mint a kolera, a vérhas, a tífusz, a sebfertőzések, a különböző gyomor- és bélbetegségek, háziállatainknál a tőgygyulladások. (A kórokozók persze a légypiszokkal is ürülnek.)

A házilégy szaporasága is rendkívüli. Egyetlen, mindössze néhány hétig élő nőstény kétezer petét is lerakhat, amelyekből – kedvező körülmények között – akár egy hét alatt is kifejlődhet az ivarérett, szárnyas rovar, amely párosodásra képes. Éghajlati viszonyaink között egy-egy légynemzedék két-három hét alatt alakul ki, s évente nyolc nemzedékkel számolhatunk. A zárt tartású sertéstelepeken egész évben képes fennmaradni, szaporodni, ezért ott különösen fontos a védekezés. De amellett, hogy betegségeket terjeszt, a rovar zaklat is. A legyektől űzött tehén tejtermelése visszaesik, a hízóállatoknál pedig csökken a fajlagos súlygyarapodás.