Tervek és aggodalmak - Ennyire bíznak a magyarok a békés öregkorban

A lakosság 70 százaléka aggódik a nyugdíjas évei miatt. A többség úgy gondolja, nem tud magának kényelmes életet biztosítani idős korára, és sokak szerint problémát jelent majd az egészségügyi kiadások megfizetése – derül ki az Aegon negyedik nyugdíj-felkészültségi kutatásából.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 06. hétfő2015. 07. 06.
Tervek és aggodalmak - Ennyire bíznak a magyarok a békés öregkorban

A vizsgált 15 országból hazánk a 14. helyen áll nyugdíjfelkészültség tekintetében.

A nemzetközi összehasonlításban a magyarok támaszkodnak leginkább a kötelező állami nyugdíjrendszerre (55%), és legkevésbé éreznek személyes felelősséget vagy gondolnak az öngondoskodásra (54%). A kutatás hazai adatai szerint a magyar munkavállalók több mint 40 százalékának semmilyen terve nincs a nyugdíjas éveire, és pusztán 16 százalék érzi magát felkészültnek abból a szempontból, hogy mennyit tesz félre nyugdíjcélra. Ennek ellenére tisztában vannak a várható valósággal, a megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, a mai fiatalok idős korukban sokkal rosszabb helyzetben lesznek a mostani nyugdíjasoknál.

Aggodalomra ad okot, hogy a magyarok a harmincas éveik végére, a negyvenes éveik elejére alakítják csak ki a megfelelő megtakarítási szokásokat. Ez túl későn van ahhoz, hogy az általuk elvárt életszínvonalat biztosítani tudják idős korukra. A többség tisztában van azzal, hogy valószínűleg a nyugdíjkorhatár elérését követően is munkát kell vállalnia életszínvonala fenntartásához.

A munkavállalók csupán 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor abbahagyja a munkát. Vészhelyzeti tervvel is rendkívül kevesen rendelkeznek, a magyar munkavállalók alig 22 százaléka gondolta már végig, mi volna akkor, ha – betegség, vagy munkanélküliség miatt – hosszabb ideig nem tudna dolgozni.

Ezek is érdekelhetnek