Törvénydömping vakáció előtt

A határ menti kerítés megépítése elől minden jogi akadály elhárult, a parlament megszavazta azt. Fárasztó napjuk volt hétfőn a képviselőknek: a nyári szünet előtti ülésnapon több ügy végére tettek pontot szavazatukkal.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 10. péntek2015. 07. 10.

Kép: Debrecen, 2015. július 1. Férfiak sétálnak a belváros irányába a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásától 2015. július 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt , Fotó: Czeglédi Zsolt

Törvénydömping vakáció előtt
Debrecen, 2015. július 1. Férfiak sétálnak a belváros irányába a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásától 2015. július 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

Ha a magyar–szerb határra épülő kerítésről van szó, politikusainknak határozott véleményük van. Az erről szóló szavazáson senki nem tartózkodott, igennel szavaztak a Fidesz–KDNP (Kovács Zoltán kivételével, ő ugyanis tévedésből a „nem” gombra nyomott) és a Jobbik képviselői, a többi ellenzéki elutasította a tervezetet.

A kerítés nyomvonalán található, magánkézben lévő telkeket az állam kisajátítja, azokért kártérítést fizet. Mindez az államhatár védelmében történik. A módosítás fontos része, hogy amennyiben a menedékkérők biztonságos harmadik országból érkeznek, ám ott mégsem kértek menedéket, visszaküldhetjük őket oda. Ennek komoly jelentősége lesz, amikor Szerbiát biztonságos harmadik országgá minősítik.

A korábbi tervekkel ellentétben nem emelték a házi segítségnyújtás térítési díját. Így nem szűkítik azok körét, akik ingyenesen élhetnek ezzel a lehetőséggel. Elfogadták viszont az egészségügyi alapellátás törvényt, amely egyebek között kimondja, az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat.

Jól járt Andy Vajna és Szima Gábor. A két üzletember az online szerencsejáték törvényének örülhet: internetes kaszinót ugyanis mostantól csak azok üzemeltethetnek, akiknek van kaszinójuk az országban. A magyar kaszinókoncessziókkal csak a fent említett két úriember rendelkezik.

Fizetünk az adatigénylésért

Hiába volt az ellenzéki tiltakozás, megszavazták az információszabadságról szóló törvény módosítását. Ahogyan azt előző lapszámunkban is megírtuk: fizetnünk kell majd, ha közérdekű adatot szeretnénk igényelni. Nem csak a fénymásolásét, de az azzal foglalkozó alkalmazott munkadíját is mi álljuk. Fontos változás továbbá, hogy többé nem tehetjük mindezt anonim módon, ráadásul a szerzői jogilag védett dokumentumokat nem fénymásolhatjuk le, csak betekintést nyerhetünk.

Egy a kártya

Elfogadta a parlament az e-kártyáról szóló javaslatot. Ez a plasztikkártya használható majd egyszerre személyi igazolványként, lakcímkártyaként, adókártyaként, diákigazolványként, sőt akár az útlevelet is kiválthatja, ha a schengeni határon belül mozgunk vele. A törvény elfogadásához a Fidesznek nem volt meg a kétharmada, a Jobbik szavazatai segítették ki.

Ritkuló szakok

Hiábavalónak bizonyult a diákok vasárnapi tüntetése a Kossuth téren. A most megszavazott felsőoktatási törvénymódosítás következtében több alap- és mesterszak szűnik majd meg. Így az agrárképzésben, a bölcsészettudomány területén, a társadalomtudományi, természettudományi, műszaki területen is több szaknak inthetnek búcsút a diákok.

Ezek is érdekelhetnek