Zéró hulladék - Lehetséges ez?

Lehetséges ez? Léteznek olyan települések, amelyeknek a határából nem kerül ki szemét? Léteznek, még ha egyelőre nem is Magyarországon. A lehetőség azonban a Humusz Szövetség közreműködésével mostantól hazánkban is minden önkormányzat előtt nyitva áll.

Ország-világHardi Péter2015. 07. 26. vasárnap2015. 07. 26.

Kép: Galgahévíz ökofalu természet közeli gazdálkodás egészséges életmód kiszakadás a városból alternatív energia szélkerék szélerőmű komposzt hulladékkezelés 2012 05 17 Fotó: Kállai Márton

Zéró hulladék - Lehetséges ez?
Galgahévíz ökofalu természet közeli gazdálkodás egészséges életmód kiszakadás a városból alternatív energia szélkerék szélerőmű komposzt hulladékkezelés 2012 05 17 Fotó: Kállai Márton

Az elképzelés újfajta szemléletet kíván, amely nem csupán kezeli a már meglévő hulladékot, de magát a keletkezését is csökkentené. Ha viszont mégiscsak létrejön a hulladék, akkor érdemes elgondolkodni az újra hasz nálatán és -hasznosításán is – tudtuk meg a napokban közzétett programból. Hol van mindebben szerepük az önkormányzatoknak? Elsősorban a szemléletformálásban és az ösztönzésben, tudtuk meg Urbán Csilla programvezetőtől. Abban, hogy felhívja a polgárai figyelmét a felesleges fogyasztás elkerülésének fontosságára.

Az újrahasználat is hasznos lehet a hulladék keletkezésének megelőzése szempontjából, hiszen ekkor valójában még nem is hulladékról beszélünk, hanem termékről. Eszköze lehet a javítás, a kölcsönzés, a használtcikk-kereskedés, a csereberebörze, az ajándékozás.

Csak mindezek után következik a keletkezett hulladék újrahasznosítása. Minderre egyébként a hulladékgazdálkodásról szóló törvény is kötelez, hiszen eszerint 2020-ra az erre alkalmas anyagok – például műanyag, fém, papír, üveg – legalább felét újra kell hasznosítani.

A programhoz csatlakozó önkormányzatok aláírják elkötelezettségüket a Nulla Hulladék Kartában foglaltak végrehajtása iránt. Ennek teljesítése során azonban nem maradnak magukra, a Humusz Szövetség mindvégig szakmai segítséget nyújt számukra. Segít a helyi viszonyok felmérésében és egy valóban reális terv készítésében is a hulladékmentesség eléréséhez. Megosztja velük szakmai tudását is a lakosság szemléletformálásának mikéntjéről.

A Humusz Munkaszövetség tehát várja mindazon önkormányzatok jelentkezését, amelyek a jövő iránt felelősséget érezve csatlakozni kívánnak a Zéró Hulladék Programhoz.

Ezek is érdekelhetnek