600 eurót már kifizettek egy panaszosnak - az utasjogvédő szerint ez precedens értékű

Ami jár, az jár! - Egy roma származású magyar írónő idén tavasszal Bécsből Kanadába akart repülni konferenciára, ám (magánvéleménye szerint a bőrszíne miatt) nem engedték felszállni a kanadai járatra. A nő panaszt tett az osztrák légitársaságnál, majd panaszát elküldte az Európai Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz is. S lám, rövid időn belül kifizették neki azt a 600 eurót, amennyi azoknak jár, akik önhibájukon kívül nem utazhattak.

Ország-világK. G.2015. 08. 22. szombat2015. 08. 22.

Kép: Austrian Airlines (AUA) planes are pictured at the Vienna airport July 6, 2009. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA EMPLOYMENT BUSINESS TRAVEL) - RTR25D5N, Fotó: © Heinz-Peter Bader / Reuters

Austrian Airlines planes are pictured at the Vienna airport
Austrian Airlines (AUA) planes are pictured at the Vienna airport July 6, 2009. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA EMPLOYMENT BUSINESS TRAVEL) - RTR25D5N
Fotó: © Heinz-Peter Bader / Reuters

Ami vele történt, számos roma családnak, közöttük sok miskolcinak, például a bontásra ítélt Számozott utcákban élőknek is kísértetiesen ismerős lehet. Őket a közelmúltban szintén nem engedték fel a Liszt Ferenc repülőtérről induló kanadai járatokra. Hiába volt érvényes útlevelük, repülőjegyük, pénzük és meghívólevelük, a kanadai bevándorlási hivatal emberei már a repülőtéren visszafordították őket.

Ezek a roma családok, a miskolciak is, több helyen panaszt tettek, jogvédőkhöz is fordultak, de a légitársaságtól csak azt az értesítést kapták, hogy nem jár nekik vissza a jegy ára, mert nem jelentek meg a beszállásnál. Így máig sem kapták meg azt az uniós szabályok alapján nagyjából 180 ezer forintos kártérítést, amely jogosan megillette volna őket.

A visszafordított romák ügyét egy Kanadában élő magyar utasjogvédő, Lukács Gábor karolta fel, és 30-nál is több ilyen esettel szembesült. Véleménye az, hogy az osztrák légitársaság fizetéssel zárult kártérítési pere precedens értékűnek számít, mert ezt követően, bár megtehetik, mégis bajosabb lesz a légitársaságoknak elzárkózniuk a nem fizetéstől. Az utasjogvédő azt tanácsolja; akiknek nem fizet a légitársaság, azok forduljanak az Európai Fogyasztóvédelmi Hatósághoz!

Ezek is érdekelhetnek