Csúcsot döntöttek - miközben vezető politikusok, ötlet híján, kezüket tördelve pillognak egymásra

A NÉMET KORMÁNY előrejelzése szerint a menedékkérők száma a tavalyi 202 ezer után az idén elérheti a 800 ezret. A második világháború után a legnagyobb menekülthullámával kell szembenéznie Európának és a világnak. Vezető politikusok, épkézláb ötlet híján, kezüket tördelve pillognak egymásra minden európai partot ért lélekvesztő láttán.

Ország-világM. M.2015. 08. 28. péntek2015. 08. 28.

Kép: Berlin, 2015. augusztus 24. Angela Merkel német kancellár (j) és Francois Hollande francia elnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária épületében az illegális bevándorlásról tartott megbeszélésük előtt 2015. augusztus 24-én. (MTI/EPA/Kay Nietfeld), Fotó: Kay Nietfeld

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois
Berlin, 2015. augusztus 24. Angela Merkel német kancellár (j) és Francois Hollande francia elnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária épületében az illegális bevándorlásról tartott megbeszélésük előtt 2015. augusztus 24-én. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Fotó: Kay Nietfeld

A menekültválság megoldását tűzte ki célul Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia elnök a hétfőn tartott csúcstalálkozón, miután a szerb–macedón határon menekültek ezrei törtek át. A tehetetlenség tapintható: a két nagyhatalom elöljárói még mindig csak egy Európaszintű terv elkészítéséről Sok újat nem mondtak, és a migránsokhoz kapcsolódó fogalmak is tisztázatlanok maradtak. A menekültválság terheit méltányosan kell megosztani az Európai Unió tagországai között – ismételte korábbi álláspontját a német kancellár hétfőn Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélésen.

A méltányosság ettől függetlenül minden országnak mást jelent, hiszen a magyar kormány, sok más kormánnyal együtt, a hivatalos penzum gyanánt rárótt 42-es számot is elfogadhatatlannak érzi.

Merkel szerint még az idén ki kell alakítani a két legveszélyeztetettebb országban, Olaszországban és Görögországban azokat a menedékkérő-regisztrációs központokat is, amelyek létrehozásáról a tagállami vezetők már megállapodtak, és gondoskodni kell a terhek méltányos elosztásáról, mert ez „jelenleg nem adott”.

Közben a menekülthullám erősödésével egyre több rasszista, idegenellenes támadásról érkezik hír Németországból. A menedékkérők elhelyezésére előkészített, lakatlan ingatlanokban gyújtogatnak azért, hogy a helyi önkormányzatok ne tudjanak rászorulókat költöztetni az adott környékre. Csak az elmúlt egy héten két ilyen eset is történt. Heidenauban összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel egy üresen álló barkácsáruháznál, ahol 600 menedékkérőnek rendeznek be szállást.

Tűz ütött ki egy hasonló célra előkészített épületben hétfőn a Baden-Württemberg tartománybeli Weissach im Tal nevű községben. Dél-Európa egyes országai kezdik feladni a menekültek feltartóztatására irányuló sziszifuszi küzdelmet.

Több mint hétezer migráns érkezett csak múlt vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A Görögországból érkezőknek Macedóniában rendőri kordonnal sem sikerült megálljt parancsolni, áttörtek a határon.

A macedón hatóságok pótlólagos vasúti kocsikkal és buszokkal gyorsították fel a migránsok áthaladását az országon. Szerbiából hozzánk, a szabad átjárást biztosító schengeni övezet első országába, Magyarországra vezet az útjuk, hiszen itt már nyitva áll előttük az Európai Unió.

Ezek is érdekelhetnek