Félni nem, vigyázni kell

A menekültek ügye már nem csak a világpolitikáé: a migránsok által keresztülszelt országokban újabb ok akadt a félelemre. Mégpedig egészségügyi: mind többen tartanak járványoktól. A félelem nem feltétlen alaptalan – ám pánikra nincs ok.

Ország-világhj2015. 08. 29. szombat2015. 08. 29.

Kép: Menekültek bevándorlók migránsok a II. János Pál pápa téren Köztársaság tér 2015.08.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Félni nem, vigyázni kell
Menekültek bevándorlók migránsok a II. János Pál pápa téren Köztársaság tér 2015.08.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Útjukat eldobált ruhadarabok, zsebkendők, különböző tárgyak szegélyezik. A migránsok pedig több esetben szennyezett – jó pár esetben vérrel, testnedvvel – holmikat hagynak maguk után. Fontos, hogy aki ezekkel a tárgyakkal érintkezik, betartsa az általános higiéniai szabályokat. Vagyis azonnal és alaposan mosson kezet szappannal, de érdemes alkoholos kézfertőtlenítőt is használni. Ez leginkább a civil és önkéntes segítőkre vonatkozik, illetve a migránsokkal érintkező hatósági emberekre. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) értékelése szerint egyelőre nem jelent járványveszélyt, ám a járványügyi kockázatot magában hordozza a hozzánk érkező menekülthullám.

A magyar lakosság védett a járványtól – köszönhetően például a magas oltottsági számoknak. Kockázatot jelent viszont, hogy a menekültek hazájukból olyan fertőző betegség kórokozóit hozhatták magukkal, amelyek nálunk nem fordulnak elő. Megnyugvást jelenthet azonban, hogy a heveny fertőzések lezajlanak, mire a kiindulási országból hozzánk érkeznek a migránsok. A leggyakoribb fertőző betegség a menekültek között a hepatitis B és a szifilisz, illetve kisebb számban találtak hepatitis C-vel és HIV-vel fertőzött betegeket. Ezek viszont csak nemi érintkezés és vér útján terjednek – a lakosság fertőződése éppen ezért nem valószínű.

Olyan betegségek viszont, amelyek a gyomrot érinthetik – hasmenés, hányás –, előfordulhatnak, ahogy rühesség, tetvesség is. Ezek a tünetek nem megfelelő higiénés körülmények között, zsúfolt helyen jelennek meg legtöbbször. Éppen ezért, ha kellőképpen odafigyelünk, kivédhetjük őket – csak az alapvető tisztasági szabályokat érdemes betartanunk.

Ezek is érdekelhetnek