Kell-e a gyönyörű tájon lignitbánya? A helyiek válasza egyértelmű

Lignitbányából halastó? - Két nappal a közmeghallgatás előtt vonta vissza bányanyitási kérelmét a miskolci székhelyű Aranyboksa Kft. A cég az Aggteleki Nemzeti Park közvetlen közelében nyitott volna egy évi ötvenezer tonna kapacitású külszíni fejtésű lignitbányát Teresztenye határában, de érintett lett volna a szomszédos Szőlősardó és Égerszög is.

Ország-világHardi Péter2015. 08. 17. hétfő2015. 08. 17.

Kép: , Image: 6217486, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Interior of the Baradla Domica cave system in the Aggtelek National park which stradles the border b
, Image: 6217486, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

A helybeliek azonban nagyon nem akarják a bányát, tudtuk meg Brogli Attila teresztenyei polgármestertől, ugyanis jól elvannak a mezőgazdasággal és az egyre ígéretesebb idegenforgalommal. Amit viszont alapjaiban rengetne meg a bánya működése, nem csupán porral és zajjal járna, hanem a szállításból adódó kényelmetlenséget is a környékbelieknek kellene elviselniük. Ekkora szénmennyiség értékesítése ugyanis helyben irreális, s különben is, a térségben fával meg gázzal fűtenek, nincs szükségük az alacsony fűtőértékű lignitre.

Az Aranyboksa élén álló ügyvezetőt, Rónai Kálmánt nem sikerült elérnünk, ezért nem tudtuk megkérdezni, hogy a hirtelen visszavonulás végleges elhatározás eredménye-e, vagy csupán átmeneti taktika része.

A cég egyébként alapvetően maga is idegenforgalomra összpontosít, tavaly 26 millió forintos saját tőkével és hétmillió forint árbevétellel. Hogy ekkora összegből miként nyitnának bányát, rejtély. Az azonban bizonyos, hogy néhány évvel ezelőtt már meglebegtettek egy beruházást a térségben, akkor azonban csupán egy halastavat akartak ásni Teresztenyén. Az igaz, hogy a tó helyén lignit található, amit előbb ki kell termelni. Ez pedig húsz évig is eltarthatna, ám amint befejeződne, már a betörő vizet sem szivattyúznák ki, hanem hagynák az üreget feltöltődni, s a vízben jól éreznék magukat a halak is. Így teremne Teresztenyén halastó, ebből azonban a helyiek nem kérnek. Azt mondják, köszönik, de nekik már van egy, és az éppen elegendő számukra.

Ezek is érdekelhetnek