Kisebb pánik után pontosítás: szabad a strandolás

Kisebb pánik alakult ki, mikor a múlt héten elterjedt a hír: az ÁNTSZ az összes szabad strandot bezáratta a Velencei-tónál. Ezzel szemben az igazság az, hogy nem a szabad strandokat záratták be, hanem néhány nyitott partszakaszt.

Ország-világH. J.2015. 08. 07. péntek2015. 08. 07.

Kép: Gárdony, 2015. augusztus 1. Szörfösök a Velencei-tóból kiemelt lépcső közelében, Gárdonyban 2015. augusztus 1-jén. A szakhatóságok megállapították, hogy a tó partján három úgynevezett szabadstrand, vagyis természetes fürdőhely – köztük ez a partszakasz - nem rendelkezik engedéllyel. A Fejér Megyei Kormányhivatal e három fürdőhely működtetését felfüggesztette. A tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Kisebb pánik után pontosítás: szabad a strandolás
Gárdony, 2015. augusztus 1. Szörfösök a Velencei-tóból kiemelt lépcső közelében, Gárdonyban 2015. augusztus 1-jén. A szakhatóságok megállapították, hogy a tó partján három úgynevezett szabadstrand, vagyis természetes fürdőhely – köztük ez a partszakasz - nem rendelkezik engedéllyel. A Fejér Megyei Kormányhivatal e három fürdőhely működtetését felfüggesztette. A tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Ezek nem egyenlőek a szabad stranddal – bár az érintett területek között olyan is van, amely egykor szabad strandként működött. A nyitott partszakaszokon elméletileg amúgy sem lehetne fürödni, a vízbe lépcsőt engedni, valamint nem kell elsősegélynyújtó helyet üzemeltetni és vízimentőt alkalmazni. A határozat egyébként nem a víz minőségével kapcsolatban emel kifogást.

Az ÁNTSZ a nyitott partszakaszok engedély nélküli üzemeltetésével, a nem megfelelő közegészségügyi feltételekkel elégedetlen, illetve kifogásolta, hogy nincsenek vízimentők és elsősegélynyújtó helyek – vagyis nem felelnek meg a szabad strand feltételeinek, mégis üzemeltek.

Először az ÁNTSZ négy nyitott partszakaszt „záratott be”: egyet-egyet Agárdon és Velencén, kettőt Gárdonyban. A határozat ellen lehetett fellebbezni – a Velencei-tó Online szerint a velencei Tóbíró strand megfelel a követelményeknek, ezért a bezárás már csak három partszakaszt érint.

Ezek is érdekelhetnek