Nagy a kísértés - Bilincsben a fináncok

Az ukrán határ mentén zajló cigarettacsempészet támogatásával gyanúsítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tizennyolc pénzügyőrét a Központi Nyomozó Főügyészség.

Ország-világB. G.2015. 08. 19. szerda2015. 08. 19.

Kép: Záhony, 2012. december 15. A záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen lefoglalt, a Tiszán átúsztatott cigerettabálák 2012. december 15-én. Az ellenőrök 2012-ben 2230 olyan esetben nyitottak jövedéki eljárást, melyben lefoglalták a terméket is. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Nagy a kísértés - Bilincsben a fináncok
Záhony, 2012. december 15. A záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen lefoglalt, a Tiszán átúsztatott cigerettabálák 2012. december 15-én. Az ellenőrök 2012-ben 2230 olyan esetben nyitottak jövedéki eljárást, melyben lefoglalták a terméket is. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A nyomozók Záhony térségében huszonöt helyszínen tartottak házkutatást, majd a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével elfogtak huszonegy gyanúsítottat, köztük három civilt. A hatóság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt hallgatta ki őket, mindannyiukat őrizetbe vették.

A nyomozás adatai szerint a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették a cigarettacsempészeket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett gépkocsikban elrejtett, ukrán eredetű dohányárut. Az ügy érdekessége, hogy mindez akkor pattant ki, amikor az Ukrajnában ténykedő, hírhedten szélsőséges Jobb Szektor tagjai a minap Munkácson összecsaptak az egyik ottani „keresztapa” fegyvereseivel, s a harcnak halálos áldozatai is lettek. A csata hátteréről a határ közeli város polgármestere azt nyilatkozta, az összetűzés valószínűleg a busás hasznot hajtó cigarettacsempészet miatt robbant ki. A munkácsi vezető azt is elmondta, a szóbeszéd szerint abban nemcsak az ukrán, hanem a magyar oldalon is sokan közreműködnek, köztük minden bizonnyal jó pár magyar vámos. Ha a gyanú hivatalosan is beigazolódik, a magyar fináncokra súlyos büntetés vár.

Ezek is érdekelhetnek