Visszavág a tatai víz

SOKAN VÉGLEGESNEK TEKINTETTÉK negyven-egynéhány évvel ezelőtt a tatai források elapadását. Tévedtek. A bányászat megszűnése után a víz megkereste a felszínre vezető régi útjait, néhol pedig újakat nyitott. Vidám csobogása nem szerez felhőtlen örömet…

Ország-világ2015. 08. 23. vasárnap2015. 08. 23.

Kép: tata fényes forrás tanösvény kartszvíz élővilág természet kirándulás 2015 07 16 Fotó. Kállai Márton

Visszavág a tatai víz
tata fényes forrás tanösvény kartszvíz élővilág természet kirándulás 2015 07 16 Fotó. Kállai Márton

Képzeljünk el egy tömbházlakást. Megvan? Most képzeljük el azt, hogy tele van szénnel, amit ki akarunk bányászni onnan. Továbbá képzeljük el azt, hogy a „szénbányánk” fölötti lakás tele van vízzel. Ami azt jelenti, hogy ha az alsó lakásból kivisszük a plafont is tartó-támasztó szenet, a víz nyomása összeroppantja a födémet, és alázúdul. Hasonlóképpen van ez a mélyművelésű bányák esetében is – ezért ha a kitermelendő ásványkincs fölötti rétegben nagy mennyiségű víz található, ez utóbbit is kibányásszák a föld gyomrából.

Így történt ez Tata környékén is: a környékbeli bányákból a szenet biztonságosan úgy lehetett kitermelni, hogy közben kiemelték a fölötte felgyülemlett vizet is. Csakhogy míg 1886-ban még azt tervezték a mérnökök, hogy Budapest egy részét a tatai források vizével látják el, 1970 környékére a karsztvíz szintje annyira lesüllyedt, hogy a források elapadtak. Aztán a nyolcvanas évek végén elkezdődött a bányák bezárása, s ezzel egyenes arányban csökkent a vízkivétel is.

Mígnem 2001-ben a tatai forrásokban felbuzogott a víz…

– Hogy összesen hány forrás tör fel majd a városban, azt előre megbecsülni is lehetetlen – tudom meg Mürkl Leventétől, a tatai önkormányzat környezetvédelmi referensétől. – Azt viszont lehet tudni, hogy mennyi volt korábban. Horusitzky Henrik mérte fel 1919-ben a helyzetet, a hideg vizű forrásokat is beleszámítva negyven forrás helyét és vízhozamát diagnosztizálta annak idején. Most az is megtörténhet, hogy többtucatnyi forrás tör fel. A törésvonalak mentén, főleg bolygatott területen a víz megjelenhet a régi források szomszédságában. Attól függ, hogy a régi járatokat mennyire tömedékelték el. De teljesen új helyen is felbukkanhat, például ott, ahol épület alapozásakor a felső víztartó réteget megfúrták.

Akad is erre érdekes példa. 1973 elején, utolsóként elapadt a város legnagyobb hozamú forrása, a Fényes- forráscsoport. Hogy a jó nevű Fényes fürdő ne kerüljön ebek harmincadjára, már két évvel korábban fúrtak egy 1200 méter mély kutat, abból nyerték a vizet. A bányától kártalanításul kapott pénz egy részéből új medencét építettek. Ennek alapozásakor egy kisebb forrásbarlangra bukkantak. Ezt pártutasításra beomlasztották, eltömködték, és fölé építették a medencét. Senki sem gondolta volna, hogy harmincöt év múlva már nem lesz bányászat, nem lesz vízkiemelés, mi több, nem lesz párt sem, a víz pedig visszajön – és repeszteni kezdi a medencét.

Persze nem minden esetben okoz fejfájást a visszatérő víz. Nagy részének úgymond feladatot lehet találni.

– A Fényes fürdőn hasznosítani tudjuk a forrásvizet, a Katonai-medence természetes tóként üzemel, teljes mértékben a karsztforrásokból kapja a vizét, abba kútvizet nem engedünk – világosít fel Mürkl Levente. Minek is: a körbebetonozott medrű tóban, a higiéniai célokra alkalmatlan vízben manapság inkább búvárkodni szoktak.

Hasznosításnak nevezhetjük a fürdő szomszédságában kialakított Fényes Tanösvényt is. A kötélhidakon sétálni érdekes élmény, a csónakban evezni már némi kihívást jelent – efféle módon (is) közlekedhetnek a látogatók a karsztforrások vizén és fölötte. Sietni nem kell, a források élővilága lenyűgöző. Közben azon is el lehet gondolkodni: tizenöt évvel ezelőtt egy pocsolya sem volt a környéken.

A közeli Réti-halastavak egyikét, a feliszapolódott és kiszáradt 8-as tavat is a források vizével szeretnék rehabilitálni. A „tófelújítás” javában zajlik, a kotrást, csatornakialakítást végző gépek várhatóan a nyár végén vonulnak ki a területről, s ezután a tó környezete alkalmas lesz számos védett növény- és állatfaj megtelepedésére. A tervek szerint itt szintén tanösvény kanyarog majd.

– Egy elkülönített csatorna épült a Réti 8-asig, hogy a csapadékvízelvezető hálózattól elkülönítve tudjuk idejuttatni a kristálytiszta forrásvizet, amivel a jövőben biztosítjuk a tó vízutánpótlását – tudom meg a környezetvédelmi referenstől.

Igaz, nem minden régi-új forrás újraszületése jár ennyi macerával. Az éppen rehabilitáció alatt lévő Angolkert egykori forrásai veszélytelenek. A hosszú ideig száraz üregként tengődő Angyal-forrás-barlang most már csupán csónakkal járható, de a vizének felszínre kerülését csak 2017-re jósolják. A korábban szintén kiszáradt Tükör-forrás kürtőjében is van már víz, de az egy ideig még nem fog kitörni onnan.

A vár alatti vízkelet sem kér sok törődést, legalábbis egyelőre. Az erődítmény alól 1965 környékén vonult vissza a forrás, és nem is mutatkozott 2010 teléig – akkor az Öreg-tó vizének leeresztése után észlelték először. Ez volt valaha a város harmadik legnagyobb forrása, s ha eléri egykori hozamát, akár gondot is okozhat a vár körül – az 1300-as években ugyanis még nem építkeztek cölöpökre.

A XX. században azonban már igen: Tatán a forrásaktivitás által érintett tömbházakat cölöpalapra húzták fel. Van néhány olyan hely, ahol gondot okoz a visszatérő víz; ezeket folyamatosan figyelik, néhol szivattyúznak. Ez persze csak tűzoltás – vagy inkább vízoltás? –, a szakembereknek hosszú távú megoldást kell keresniük.

– Ezen dolgozunk – biztat Mürkl Levente. – Tavaly együttműködési megállapodást írtunk alá a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel. Vizsgáljuk azokat a területeket, lakóházasokat és tömbházasokat egyaránt, ahol forrás fakadhat, és eltervezzük, honnan, hogyan és hova lehet majd elvezetni a vizet. Távlati elképzeléseink között szerepel, hogy a 18–20 fokos vízzel megoldjuk az épületek hűtését. El lehet gondolkozni a tömbházhűtőműnek való alkalmazáson, és a megfelelő engedélyek birtokában lakóházakat is lehetne így hűteni.

Az efféle elgondolkodásokra szükség van – a vízutánpótlás csak nőni fog. Tatabánya, Tata, Oroszlány és további 60 település lakosait ugyan a szénkitermelés miatt kiépített vízbányákból látják el az ásványvíz minősítésű vízzel, de a ma kiemelt víz csak töredéke az évtizedekkel ezelőtti mennyiségnek. A gondolatok megvalósításához azonban nagyon sok pénz kellene.

– Szinte becsülni se lehet, hogy mibe kerülne megnyugtatóan megoldani a források okozta gondokat. Van egy intézkedési tervünk, beáraztuk mindazt, amit meg kell csinálni. Csupán a fúrások, a geofizikai, illetve geodéziai vizsgálatok kerülnek négyöt milliárd forintba. Az önkormányzat büdzséjét azonban rendesen kimerítik ezek a kiadások. A föld alól feltörő víz nem önkormányzati, hanem állami vagyon, így érthető, hogy mindenképpen állami segítséget szeretnénk kapni.

A helyzet valóban azt kívánja, hogy minél gyorsabban tervezzék meg a szükséges beavatkozásokat, és végezzék is el azokat. Az idő gyorsan telik, s napról napra nehezebb lesz a probléma kezelése: előbb-utóbb annyi víz tör majd fel, amennyi a lyukakon kifér...

Ezek is érdekelhetnek