Értelmi fogyatékosok lesznek a gyerekeid! - riogatták a 'jóakarók'

Mégsem hóbort - Hús nélkül is szép az élet – vallják a vegetáriánusok. Nem érzik magukat aszkétának, szó sincs arról, hogy bármi jóról lemondanának az életben. Mindezt a XIX. Vegetáriánus Fesztiválon tapasztaltuk meg.

Ország-világBiczó Henriett2015. 09. 09. szerda2015. 09. 09.

Kép: Vegetáriánus Fesztivál Jakus Orsolya főszervező egészséges táplálkozás életmód vegán étrend 2015 08 30 Fotó: Kállai Márton

Értelmi fogyatékosok lesznek a gyerekeid! - riogatták a 'jóakarók'
Vegetáriánus Fesztivál Jakus Orsolya főszervező egészséges táplálkozás életmód vegán étrend 2015 08 30 Fotó: Kállai Márton

Értelmi fogyatékosok lesznek! – vágták Jakus Orsolya fejéhez az ismerősök, amikor megtudták, hogy a gyerekeit is vegetáriánusnak fogja nevelni. – Nem jutnak elég fehérjéhez, nélkülözhetetlen vitaminokhoz, zsírokhoz! – tették hozzá a jóakarók. Ehhez képest a gyerekek mindig kiválóan tanultak: sorra értek el előkelő helyezést az országos tanulmányi versenyeken, a két legnagyobb neves egyetemen tanul. Hogy ebben a húsmentes étrendnek volt-e szerepe vagy sem, az bizonyára sosem derül ki, de hogy ártani nem ártott, az biztos. Még mindig sokan tartják hóbortosnak a vegetáriánusokat, mert lemondanak a húsevésről – leginkább azok kritizálnak, akik nem igazán tájékozottak a témában. Amikor arról érdeklődtem „mindenevő” ismerőseimtől, hogy mi a különbség a vegán és a vegetáriánus étrend között, többektől is azt a választ kaptam: semmi. Pedig van. A vegánok nem csak húst, de semmilyen állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejet sem esznek. Az évente megrendezett vegetáriánus fesztivál többek között azért indult útjára, hogy eloszlassa a tévhiteket.

– Alig múltam 16 éves, amikor egy tévéműsor hatására elhatároztam, vegetáriánus leszek. A szüleim azt hitték, biztosan kamaszkori őrület, majd elmúlik. De nem múlt el. Egyre egészségesebbnek éreztem magam, később pedig állatvédelmi szempontok is megerősítettek a döntésemben. Mellettem a férjem is lemondott a húsevésről. Annak idején az ő ötlete volt, hogy szervezzünk vegetáriánus fesztivált. Amikor tizennégy évvel ezelőtt egy balesetben elveszítettük őt, átvettem a főrendezői feladatokat – mondja a 41 éves Jakus Orsolya, aki negyedik gyermekét, a féléves kisfiát a hasára kötve rohan egyik helyszínről a másikra: szervez, intézkedik. A kétnapos fesztiválon egymást érik az előadások, de bekapcsolódhatunk csoportos jóga- és relaxációs foglalkozásokba is, főzőtanfolyamokon és termékbemutatókon kerülhetünk közelebb a vegák világához.

– Ugyanolyan ínyencek vagyunk, mint bárki más. Az édességekről sem mondunk le, az egzotikus fűszerekkel pedig izgalmassá tesszük a konyhánkat. A gyerekeim imádják a lasagnét és a pizzát. Házilag készítem a tésztát, teljes kiőrlésű és durumlisztből. A tetejét zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és növényi sajttal szórom meg. Növényi tejet iszunk, rengeteg zöldségpástétomot eszünk, a kenyeret sokszor a lányom süti. Semmiféle vitamint nem nélkülözünk. A gyerekeimre soha nem erőszakoltam rá a vegán életformát, a 21 éves lányom például időnként fogyaszt tojásos ételeket. Semmi kifogásom ellene – mondja Orsolya, s máris ott terem mellette a lánya, Emese: – Soha nem jutott eszembe, hogy megkóstoljam a húst. Óvodás korom óta tudom, hogy vegetáriánus vagyok, és soha nem támadt ebből konfliktusom. A párom húsevő, de szívesen készít nekem vega ételeket. A gyerekeimet is szeretném majd vegánnak nevelni, mert szerintem egészségesebb így élni. A testvéreimmel alig láttunk orvost – mondja a fiatal lány.

S hogy mennyire fontos, mit is eszünk, azt a 75 éves Marika története igazolja, aki matek–fizika szakos tanárként dolgozott: – Már 30 évesen súlyos pajzsmirigyproblémáim voltak. Megműtöttek, orvosi javaslatra lettem vegetáriánus. Aztán 51 évesen gerincsérvet kaptam, alig bírtam menni, iszonyatos fájdalmakkal küszködtem. Az Amerikai úti idegsebészeten az egyik orvos arról beszélt, hogy mivel műthetetlen állapotban vagyok, szerezzek egy tolókocsit. A másik meg azzal riogatott, hogy nekem már arra sem lesz szükségem. Akkor lettem vegán. Ennek immár csaknem 25 éve, és nézze, itt vagyok. Az orvosok a mai napig nem értik, mitől „támadtam” föl – mondja Marika, majd felpattan a székből, siet a következő előadásra.

Közben egyre többen érkeznek a fesztiválra, fiatalok és idősek vegyesen. Érdeklődnek, kóstolnak, vásárolnak. Egyáltalán nem tűnnek hóbortosnak.

Ezek is érdekelhetnek