Marad a szigor

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendszeresen ellenőrzi a dohány- és alkoholtermékek forgalmazását. Főként arra figyelnek, hogy kiszolgálnak-e kiskorúakat: ugyanis 18 évnél fiatalabb személy még kísérőként sem tartózkodhat a trafikokban. Tudjuk jól, hogy volt ebből már konfliktus – például a kismamáknak a babakocsiban a bolt előtt kell hagyniuk a gyermeküket –, de a törvény szigorú. A fogyasztóvédelem munkatársai rendre ellenőrzik ezek betartását, még kiskorúaknak látszó fiatalokat is bevetnek próbavásárlóként. Kiderült, hogy bár egyre kevesebb a vétség, azért még akad.

Ország-világ(hgy)2015. 09. 19. szombat2015. 09. 19.
Marad a szigor

Legutóbb például a beol.hu honlapon olvashattunk a Békés megyei tapasztalatokról. Eszerint a fogyasztóvédelem munkatársai 2015 első felében tizenkét ellenőrzést tartottak a trafikokban fiatalkorú segítők közreműködésével. Csak egyszer fordult elő, hogy fiatalkorút dohánytermékkel szolgáltak ki, ami sokba került az eladónak: százezer forintos bírságot kapott, ráadásul – s ez a nagyobb büntetés – egy hónapig nem árulhatott dohányterméket. Nagyobb a baj az alkoholtermékek árusításával: öt esetben szolgáltak ki kiskorút az üzletekben, trafikokban. Négy esetet 150 ezer, egy ügyet 80 ezer forintos bírsággal „honorált” a hatóság.

A dohányzó embernek is észnél kell lennie, ha rágyújt, mert nem mindenhol teheti meg. Például buszmegállókban, közlekedési eszközön, munkahelyen, pályaudvarokon tilos, csak a kijelölt helyen hódolhatnak szenvedélyüknek. Amikor mégsem ott teszik, fizethetnek, ha lebuknak. Békés megyében például 200 ilyen eset történt, amiért 3,3 milliós büntetést róttak ki a hatóság emberei – esetenként 20–50 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetnek