Megcsinálták és látjuk, mi lett belőle - ezt tervezték?

Hétköznapi tömegek - Átalakította a vásárlási szokásokat a vasárnapi zárva tartás. Míg a hipermarketek megőrizték vezető pozíciójukat, a kiskereskedelem több szereplője esett áldozatul a hatnapos vásárlási hétnek. Ráadásul több ezer munkahely is megszűnt.

Ország-világhj2015. 09. 14. hétfő2015. 09. 14.

Kép: Borsod megye Alsóvadász bolt helyzet riport segély vásárlás szegénység sors abc bevásárlás 2011 06 07 Fotó: Kállai Márton

Megcsinálták és látjuk, mi lett belőle - ezt tervezték?
Borsod megye Alsóvadász bolt helyzet riport segély vásárlás szegénység sors abc bevásárlás 2011 06 07 Fotó: Kállai Márton

A nagy vitát kiváltó intézkedéssel nem járt mindenki rosszul. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség Főtitkára Miskolcon, az 53. közgazdász-vándorgyűlésen osztotta meg tapasztalatait: a hipermarketek még jól is jártak a vasárnapi zárva tartással. Vásárlóik ugyanis nem tűntek el, mindössze a hét más napjain mennek. Így a kezdeti, szombati tumultus megszűnni látszik, egyre többen szakítanak időt vásárlásra a hétköznapokon.

Leginkább a csütörtöki forgalom növekedett – ez a nap lett az új vasárnap. Vámos szerint ez egyfajta „karácsonyeffektus”. Vagyis a vevők úgy döntenek, ha már sokat kell sorban állniuk, inkább olyan helyen vásárolnak, ahol a lehető legtöbb szükséges holmit be tudják szerezni. Vagyis a hipermarketekben.

Rosszul jártak viszont a bevásárlóközpontok kisebb üzletei – körülbelül tízezer bolt –, amelyek kieső vasárnapi bevételét nem pótolták a hétköznapok.

A korábbi jóslatoknál kevesebben, mintegy ötezer alkalmazott, dolgozó, segítő családtag, vállalkozó sínyli meg – a KSH adatai szerint – a zárva tartást. Többségükben nők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek