Meglepő a Belügyminisztérium előterjesztése

Képes nyilvántartás - Meglepő előterjesztést tett ki a kormány.hu-ra a Belügyminisztérium. „Az arcképprofil-nyilvántartásról és arcképelemző rendszerről szóló törvény tervezete”, mint az a címéből is kiderül, központi adatbázist hozna létre, amelyben minden magyar állampolgár arcképét tárolnák.

Ország-világ(biczó)2015. 09. 09. szerda2015. 09. 09.

Kép: Nyíregyháza, 2014. május 13. Útlevélkép készül a nyíregyházi városházán, az okmányirodában 2014. május 13-án. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Meglepő a Belügyminisztérium előterjesztése
Nyíregyháza, 2014. május 13. Útlevélkép készül a nyíregyházi városházán, az okmányirodában 2014. május 13-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

Az adatbázis a hivatalos igazolványképekből épülne ki, és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek csak egy csepp rendészeti jogosítványa van. A törvény arról is rendelkezne, hogy a hatóságok egyszerre akár több tízezer polgár mobiltelefon- és internetforgalmát online ellenőrizhetnék, lehallgathatnák, írta a Napi.hu.

A javaslat számos okot hoz fel, hogy miért van szükség erre: egyszerre indokolják a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával és a politikusok, védett személyek biztonságával. A javaslatot szeptember elsejéig lehet véleményezni, vagyis e nagy horderejű kérdésben a „társadalmi vitára” öt napot hagyott a Belügyminisztérium.

Az adatbázist 4 milliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre, és egy új ötvenfős állami szervezet gondozná.

Ezek is érdekelhetnek