Életkép a falon - Egyedülálló látvány, és sokat várnak tőle!

Magyarországon egyedülálló graffiti díszíti egy budapesti iskola udvarának tűzfalát. Az igazgatónő szerint akár még a diákok iskolai teljesítményén is javíthat a Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján készült falfestmény.

Ország-világK. G.2015. 10. 05. hétfő2015. 10. 05.

Kép: Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium udvar tűzfal festmény rajz budapest 2015 09 28 Fotó: Kállai Márton

Életkép a falon - Egyedülálló látvány, és sokat várnak tőle!
Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium udvar tűzfal festmény rajz budapest 2015 09 28 Fotó: Kállai Márton

– Nem egyszerűen csodálatos esztétikai látvány, de igazi kincsesláda! Mert a jövőben többféleképpen használhatjuk majd az iskolai oktatásban, például gimnazistákkal folytatott pszichológiai beszélgetések alkalmával, rajz- és művészettörténeti órákon – mondta az erzsébetvárosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője, Móri Árpádné az iskolájuk udvarán elkészült, jelenleg az ország legnagyobb tűzfalán látható óriásgraffitiről.

Az ezer négyzetméternél is nagyobb, Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján a Neopaint Works alkotócsoport szakemberei által öthetes munkával létrehozott falfestmény teljesen újjá, vidámmá és színessé varázsolta az iskola korábban lehangolóan szürke udvarát. Az alkotóknak most sem volt könnyű dolguk; a mélyalapozást és festést megelőzte egy komplett vakolás, s ezek után több száz liter speciális színes festék felhasználásával került fel a tűzfalra a tipikus társasház mindennapjait ábrázoló tabló, amelynek szereplői – szülők, gyerekek – a megszokott mozgalmassággal élik a maguk családi életét.

A tűzfalfestmény létrejöttét az erzsébetvárosi önkormányzat finanszírozta.

A Neopaint Works csapatának ez már a huszadik ilyen alkotása Budapesten, az elmúlt években több ezer négyzetméter málladozó, szürke falat varázsoltak újjá különböző témák feldolgozásával. Az egyik legnépszerűbb alkotásuk a legendás Aranycsapat 1953-as londoni 6-3-as futballgyőzelme Grosics Gyulával és Buzánszky Jenővel. Ez a Rumbach Sebestyén utcát díszítő falfestmény két éve jött létre szintén Erzsébetváros „TűzfalRehab” programjának keretén belül.

Ezek is érdekelhetnek