Januártól MaNDA-hajrá!

Novemberre készül el a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet ózdi digitális központja. A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos szerint a volt kohászati üzem erőművéből kialakított oktatási, kutatási, módszertani központ „fő terméke” a Digipedia elnevezésű oktatási alkalmazás, amely digitális tanórákhoz nyújt segítséget tanároknak és diákoknak.

Ország-világK. G.2015. 10. 12. hétfő2015. 10. 12.
Januártól MaNDA-hajrá!

Az alkalmazás okostelefonon, tableten, asztali számítógépen is működik, kiváló eszköz a digitális táblák használatához, mögé pedig komoly adatbázis kerül. Az adatbázisban szerepelnek mozgóképek, forgatható 3D modellek, szöveges és képi dokumentumok, így élővé varázsolhatják a tananyagot, s segítségükkel a diákok önállóan is tanulhatnak. Az erőműben ötvenen dolgoznak majd, többségük a rendszer továbbfejlesztésével foglalkozik, évi 1-2 ezer új elemmel gazdagítva azt.

Lovas Lajos kiemelte, az épületben lesz egy oktatási központ is, már van megállapodásuk kihelyezett képzésről a Miskolci Egyetemmel, és most készül az Egri Főiskolával. A földszinti térben egy 300 fős rendezvénycsarnokot alakítanak ki, s a pincében a Digitális Magyarország nevű kiállítás kap helyet, amelyen fényfestés és vetítés mutathatja a Kárpát-medence történetét, s ehhez kapcsolódik majd egy számítástechnika-történeti tárlat.

Ezek is érdekelhetnek