Mit választanál? - Holtbiztos tippek - Érdemes körülnézni

Melyik szakma a nyerő? - Közeledik a nyolcadikosok középiskola- és pályaválasztásának ideje. Mit tanuljon a gyerek, hogy biztos munkája, megélhetése legyen felnőttkorában? Nehéz évtizedekre előre jósolni, de nézzük, manapság milyen szakmák iránt van kereslet.

Ország-világH. E.2015. 10. 20. kedd2015. 10. 20.

Kép: Asztalos Munka dolgozó Parlament országház a kulisszák mögött 2013.01.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Mit választanál? - Holtbiztos tippek - Érdemes körülnézni
Asztalos Munka dolgozó Parlament országház a kulisszák mögött 2013.01.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Mondd, te mit választanál?

Gimnáziumot vagy szakközépiskolát, esetleg szakiskolát? A választ egyrészt meghatározzák a tanulmányi eredmények, másrészt a döntéshozatal előtt mérlegelni kell azt is, hogy a későbbiekben milyenek lehetnek a választott pályán az elhelyezkedési esélyek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos pályaorientációs vizsgálatából kiderül, hogy a továbbtanulás kérdésében elsősorban a családi kupaktanács dönt, de a gyerekek a szülői tanácsok mellett fontos információkhoz jutnak az osztályfőnöki órákon és a pályaválasztási rendezvényeken is. A tanulók több mint felének a szülei azt tanácsolták, hogy olyan szakmát szerezzenek, aminek a művelésében a későbbiekben örömüket lelik. A gyerekek mintegy 40 százalékának azt javasolták, hogy olyasmit tanuljanak, amivel jól lehet keresni, illetve, hogy a szakma mellé érettségit is szerezzenek, 28 százalékukat pedig arra biztatták, hogy szerezzenek diplomát. A felmérésből kiderült, hogy a pályaorientációt a szülők foglalkozása, képzettségi szintje nagymértékben befolyásolja. A szellemi foglalkozásokat általában a magasabb iskolai végzettségűek gyermekei tartják vonzónak. Noha a diákok 43 százaléka úgy látja, hogy a szülei rábízzák a választást, általában olyan foglalkozást szeretnének űzni, amihez olyan szintű iskolai végzettség szükséges, amilyen az apjuknak is van.

Holtbiztos tippek

A gazdaság számos területén akkora munkaerőhiánnyal küzdenek ma a cégek, hogy az hosszú távon már a termelést veszélyezteti. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy egyes hiányszakmákban a diplomások és a szakmunkások is biztos állásra számíthatnak. Tavaly például óriási kereslet mutatkozott az ácsok, bádogosok, épület- és szerkezetlakatosok, gépi forgácsolók, hegesztők iránt, de nem maradtak munka nélkül a kertészek, cukrászok, hentesek, varrónők, villanyszerelők sem. Szakápolókból, szociális gondozókból és gyógytornászokból is hiány van. Egyre több világvállalat telepedik meg Magyarországon, melyeknél a felsorolt hiányszakmákban szinte azonnal el lehet helyezkedni. A cégek az informatikusok, villamosmérnökök, marketingesek mellett gyakran a könyvelői és az asszisztensi munkakörök betöltésére sem találnak alkalmas jelentkezőket.

Érdemes körülnézni

Októberben-novemberben a különböző szakmákkal a Pályaválasztási Kiállítások rendezvénysorozatain – üzemlátogatások, szakmabemutatók keretében – ismerkedhetnek meg testközelből a hetedikes, nyolcadikos diákok, hogy körültekintőbben dönthessenek arról, hogyan tovább. A programokról a helyi kormányhivatalokban, illetve az iskolákban lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetnek