Nem látszik, hogy már nem ehető? Vigyázat, túl kockázatos! Figyeljük a számokat!

Kétmillió tonna. Ennyi élelmiszert hajítunk ki évente a kukába. Pedig kis odafigyeléssel sokat spórolhatnánk – és még környezetünkkel is jót tennénk.

Ország-világMunkatársunktól2015. 10. 23. péntek2015. 10. 23.
Nem látszik, hogy már nem ehető? Vigyázat, túl kockázatos! Figyeljük a számokat!

Az élelmiszereken rendszerint két dátumot olvashatunk: a minőségmegőrzési idő azt jelenti, hogy a termék a jelzett dátumig fogyasztható biztonsággal, illetve addig őrzi meg eredeti minőségi tulajdonságait. Ízét, illatát, színét. E dátumon túl veszíthet minőségéből, ám még fogyasztható. Ilyen élelmiszerek például a kekszek, konzervek, szárított ételek. A másik dátum a fogyaszthatóságot jelöli, ezen túl már kockázatos a fogyasztása még akkor is, ha nem látszik egyértelműen, hogy romlott az étel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih azt javasolja, ilyenkor már ne együk meg az élelmiszert. Jobban tesszük – ajánlja a Nébih –, ha előre megtervezzük étrendünket, így nem csak kevesebbet költünk, de kevesebb élelmiszert is kell majd kidobnunk. Ha valamiből több is van otthon, először a legrégebben vásároltat használjuk fel. Illetve jó, ha kihasználjuk a mélyhűtőt is, így hosszabb ideig eltarthatók az élelmiszerek, készételek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek