Úttörők ügyességi versenye - van, ami hiányzik a régi időkből, persze piros nyakkendő nélkül

Palágyi Béla cikke a Sportnapló rovatban. - Minden elismerésem a női röplabdaválogatotté, amelyik a legjobb 12 együttes közé került az Európa-bajnokságon. Barátkozom női asztaliteniszcsapatunk kontinentális 10. és férfi válogatottunk 11. helyezésével – őszintén szólva, nem dobálom a sapkámat a magasba. A birkózók cudar leégése a világbajnokságon a szakmai stáb lefejezéséhez vezetett – majd meglátjuk, mi sül ki belőle. A labdarúgást pedig mint sportéletünk állatorvosi lovát hozhatom csak szóba.

Ország-világPalágyi Béla2015. 10. 10. szombat2015. 10. 10.
Úttörők ügyességi versenye - van, ami hiányzik a régi időkből, persze piros nyakkendő nélkül

Mintha a rendszerváltás óta a pénzes települések körül csoportosulnának az eredmények: Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Debrecen. Emellett sok más is változott a sport háza táján, s bizony, nem minden szolgált a javára. Például az úttörő-mozgalom visszaszorulása óta nem sikerült – persze piros nyakkendő nélkül – az általános iskolás fiatalokat rendszerbe foglalt versengésre összeterelni a sportpályán.

A kötelező katonai szolgálat megszűnése sem segítette a sportot. Emlékszem, anno elég volt a behívó átirányítása, és a szolnoki Kiliánon olyan asztalitenisz-csapat született – Nozicska József, Molnár János, Kreisz Tibor (csapatvilágbajnok) –, amelyik most könnyedén elverné a válogatottat, s ilyen együttesből akadt még vagy öt az országban… Nemzetközi presztízsünk is csorbult – tisztelet a kivételnek: kézilabda, úszás, kajak-kenu –, mert azért az nem volt hátrány egy-egy világversenyen, ha a bunyósainknál a szorító sarkában Papp Laci és Ádler Zsiga bácsi osztotta az észt a menetek között. Az asztaliteniszezőknél Sidó Ferenc vagy Berczik Zoltán segített a magyarázataival időkéréskor, míg a birkózóknál Matura Mihály adta nevét a sportághoz. Említhetném az öttusázóknál Török Ferencet, a súlyemelőknél Aján Tamást: a jelenlétüknek súlya volt és van még külföldön ma is.

A minap Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya pengeváltásba keveredett a Nemzeti Sportközpontok illetékeseivel a Komjádi uszoda felújítása kapcsán. Augusztus 17-től november 1-jéig bezárt az 50 méteres fedett medence, ami a szövetségi kapitány szerint szinte lehetetlenné teszi az úszók felkészülését a rövidpályás Eb-re. Nem túl sok sikersportágunk egyikéről van szó, amihez Kiss László ért valamicskét. Ha ő azt mondja, hogy ez a bezárás nem jött jókor, neki elhiszem. Ugyanakkor a kivitelező cég tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy október 15-re élsportra alkalmas állapotba hozzák az uszodát. Akkor most hogy is állunk? A riói olimpián Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László, Risztov Éva, Verrasztó Dávid és még néhány reménységünk kiváló esélyekkel ugrik majd a medencébe. Ha csupán a sikert segítő jó hangulaton ront az áldatlan vita, már az is kárára lehet a felkészülésnek. A gödörből pedig nehéz kimászni. Még akkor is, ha sok víz van benne…

Ezek is érdekelhetnek