Elvárt csalás - A FIFA-botrány ehhez képest vásári mulatság

A Sepp Blatter vezette FIFA nyár eleji botránya vásári mulatság ahhoz képest, ami az Orosz Atlétikai Szövetség és sportolóinak doppingbotránya nyomán bontakozik ki. A történet még tavaly télen kezdődött, amikor a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy, csak az oroszokra szakosodott, háromtagú vizsgálóbizottságot állított fel. Hogy miért is? A válasz egyszerű: az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról vetített egy dokumentumfilmet, melyből érdekes információkhoz jutott a nemzetközi szervezet is. Ezt követően Dick Pound, a WADA korábbi elnöke felállította kis csapatát, majd egyévnyi vizsgálódás után kérte az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását, valamint öt versenyzőre és öt edzőre örökös eltiltást javasol.

Ország-világM. M.2015. 11. 16. hétfő2015. 11. 16.
Elvárt csalás - A FIFA-botrány ehhez képest vásári mulatság

A vizsgálat eredményét összegző, a The Guardian című brit laphoz eljuttatott 350 oldalas jelentésből a nagyérdemű számára is érdekes részletek derültek ki. A bizottság állítja: miután a WADA-tól írásban figyelmeztették az orosz doppingellenőröket, hogy őrizzék meg a mintákat, azokból a laborban több mint 1400- at szándékosan megsemmisítettek. A laboratórium többek között Vitalij Mutko sportminiszter (egyben a 2018-as futball-vb szervezőbizottsága elnökének) nyomására manipulálta a doppingmintákat. A buliból nem maradt ki Grigorij Rodcsenko, az orosz doppingellenes ügynökség vezetője sem, aki – rang kötelez – kenőpénzeket is elfogadott. Cserébe sosem felejtette el figyelmeztetni a sportolókat az ellenőrzések időpontjáról. A bizottság vádjai közül azonban a legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai és a szocsi laboratóriumot. A nyomaték kedvéért a vizsgálatokra az FBI embereit delegálta.

A bizottság zárszavában megállapítja: „Nincs ok azt feltételezni, hogy az atlétika az egyetlen érintett sportág Oroszországban.” Nekünk pedig nincs okunk feltételezni, hogy ez az egyetlen ország a világon, ahol a szent cél érdekében nem válogatnak az eszközökben sem.

Ezek is érdekelhetnek